11 persoane, printre care primarul și viceprimarul unei comune din Gorj, au fost trimise în judecată pentru fraudarea APIA

July 06, 2017

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în România nașilor

Unsprezece persoane, printre care primarul, viceprimarul şi secretarul comunei Padeş din judeţul Gorj, au fost trimise în judecată de procurorii DNA într-un dosar de fraudare a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Printre inculpaţi se află Troacă Mihăiţă Gabriel, la data faptelor, primar al comunei Padeş, judeţul Gorj, Băloi Ion, la data faptelor, viceprimar în cadrul aceleiaşi comune, Argintaru Niţă, la data faptelor secretarul Primăriei, şi Stoicănel Haralambie, la data faptelor, referent agricol în cadrul aceleiaşi instituţii. Ei sunt acuzaţi de complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete şi fals intelectual.
Printre celelalte persoane acuzate se mai numără un topometrist şi un expert topograf. ”În perioada 2011 - 2016, inculpaţii Nicolescu Ilie-Claudiu, Guran Codruţa-Ilona, Ordeanu Adrian, Băloi Cosmin şi Paulescu - Buican Nistor au depus, cu rea-credinţă, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) - Centrul Judeţean Mehedinţi, mai multe documente false, în scopul de a obţine în mod injust sprijin pe suprafaţă din Fondul European de Garantare Agricolă (în cadrul măsurii privind pajiştile alpine) pe suprafeţe de teren (în total 96,25 ha) pe care nu le deţineau în realitate”, arată procurorii DNA.
Aceştia precizează că cei cinci inculpaţi i-au determinat pe funcţionarii Primăriei Padeş, judeţul Gorj, ”să elibereze mai multe documente false din care rezulta faptul că aceştia sunt proprietari/arendaşi ai unor suprafeţe de teren de pe raza comunei, înscrisuri ce au fost considerate ca fiind esenţiale pentru a fi declaraţi eligibili”. ”Practic, fermierii au declarat suprafeţe ce «aparţineau» unei persoane care niciodată nu avusese în posesie terenul respectiv, aspect ştiut şi de funcţionarii Primăriei Padeş”, mai spun procurorii.
Inculpaţii Nicolescu Ilie-Claudiu şi Paulescu Buican Nistor au beneficiat şi de sprijinul inculpaţilor Nicolescu Ion şi Curelea Gheorghe, care, în calitate de inginer silvic-topometrist respectiv expert topograf, au întocmit hărţi şi rapoarte de expertiză în care au inserat date nereale şi care au fost folosite ulterior în relaţia cu APIA. Prin aceste demersuri, cei cinci inculpaţi au obţinut fonduri nerambursabile în valoare totală de 557.073 lei, sumă cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal.
Procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor, dar şi poprirea sumelor de bani existente în conturile bancare precum şi cele viitoare cu care vor fi creditate conturile deţinute de aceeaşi inculpaţii.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.