160 de dosare de trafic de migranţi, înregistrate în România în ultimii doi ani. De unde provin cei care au trecut ilegal granița

April 10, 2017

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în Administrație

Aproape 1.500 de cetăţeni străini au fost depistaţi, în perioada 2016-2017, de poliţiştii de frontieră când încercau să treacă ilegal graniţa în România, majoritatea fiind organizaţi în grupuri de migranţi, a anunțat Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).
În primele trei luni ale anului 2017, poliţiştii de frontieră au depistat 420 de cetăţeni străini care încercau să intre ilegal în România, iar, în anul 2016, 1.075 de persoane au acţionat ilegal la frontieră, fiind organizate în grupuri de migranţi, cu sprijinul unor traficanţi.
Cele mai multe cazuri de migraţie ilegală au fost înregistrate pe sensul de intrare în ţară, la nivelul sectoarelor Poliţiei de Frontieră Oraviţa, Naidaş (Caraş-Severin), Lunga, Moraviţa şi Sânnicolau Mare (Timiş) de la frontiera cu Serbia. De asemenea, cele mai multe cazuri de tentativă de ieşire ilegală din România, 1.500, au fost depistate la graniţa cu Ungaria, precizează IGPF pentru Mediafax.
Migranţii care au încercat să treacă ilegal graniţa în şi din România fie au încercat să treacă pe la frontiera „verde”, fie s-au ascuns în mijloace de transport, s-au folosit de documente false sau s-au folosit de numele altor persoane. Astfel, în 2016, au fost înregistrate 65 de dosare penale pentru trafic de migranţi, iar, în anul 2015, 94 de dosare au fost deschise pentru aceeaşi infracţiune, se arată într-un răspuns al IGPF pentru Mediafax.
Majoritatea persoanelor depistate încercând să treacă ilegal graniţa provin din Irak (280), Siria (147), Pakistan (72), Afganistan (49) şi Iran (30), arată sursa citată. Poliţiştii de frontieră au început vineri controale sistematice la graniţele României, ce presupun verificarea documentelor de călătorie şi consultarea bazelor de date cu privire la toate persoanele. Bazele de date în care se vor efectua verificări includ Sistemul de Informaţii Schengen (SIS), baza de date a Interpolului privind documentele de călătorie furate şi pierdute (SLTD), precum şi bazele de date naţionale. Verificările permit statelor membre să se asigure că persoanele respective nu reprezintă o ameninţare pentru ordinea publică, securitatea internă sau sănătatea publică.