A fost publicat un protocol între SRI și Inspecţia Judiciară. Aceasta se obliga să raporteze ce a făcut cu datele primite

October 09, 2018

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în Politică

Inspecţia Judiciară a publicat marţi protocolul încheiat cu Serviciul Român de Informaţii, precizând că a cerut, în martie 2018, declasificarea acestuia. Instituţia anunţă că nu a solicitat şi nu a transmis SRI date şi informaţii pe baza acestui document.Reprezentanţii Inspecţiei Judiciare anunţă că au solicitat, pe 28 martie 2018, declasificarea „Protocolului privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informaţii şi Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin, potrivit legii”, încheiat pe 29 februarie 2016.
Protocolul şi-a încetat efectele la 8 martie 2017. Instituţia a publicat, pe pagina de Facebook, protocolul încheiat cu SRI. Protocolul încheiat între Inspecţia Judiciară şi SRI, în 2016, prevede modalitatea de cooperare dintre instituţii şi modul în care Inspecţia se obligă să raporteze SRI cum a folosit datele primite. Inspecţia anunţă acum că în acea perioadă nu a fost vreo cercetare disciplinară urmare a datelor SRI.
Semnatarii sunt Lucian Netejoru, inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare şi fostul prim- adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, în anul februarie 2016. Iar avizele de legalitate din partea celor două instituţii sunt date de fostul inspector şef adjunct Gheorghe Stan şi fostul şef al Direcţiei juridice din SRI, Dumitru Dumbravă.
Protocolul arată modalitatea de colaborare dintre instituţii şi cum Inspecţia Judiciară trebuie să anunţe ce a făcut cu informaţiile primite. "Cooperarea se realizează în temeiul legii şi al prezentului Protocol, cu respectarea strictă a atribuţiilor şi competenţelor Părţilor, prin valorificarea eficientă a posibilităţilor pentru identificarea anticipată, prevenirea şi combaterea abaterilor disciplinare în rândul magistraţilor şi înlăturarea în tip util a unor fapte care ar putea afecta înfâptuirea justiţiei sau realizarea securităţii naţionale”, se arată în document.