A murit fosta disidentă anticomunistă Doina Cornea, la vârsta de 89 de ani

May 04, 2018

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în Politică

Fosta disidentă anticomunistă Doina Cornea, în vârstă de 89 de ani, a încetat din viaţă,. Anunţul a fost făcut pe Facebook, vineri dimineaţă, de jurnalistul Dorin Chioţea.Doina Cornea s-a născut pe 30 mai 1929 în Braşov. Ea a fost publicist, traducător, profesor.
În perioada regimului comunist, a difuzat numeroase texte şi proteste prin radio "Europa Liberă”, făcând astfel cunoscută opiniei publice internaţionale adevărata situaţie din România.
Doina Cornea a fost asistent universitar la catedra de limba franceză a Facultăţii de Filologie a Universităţii Babeş-Bolyai din din Cluj.
În 1980, a realizat primul „samizdat” (volum fabricat manual, distribuit prin reţele de prieteni), "Încercarea labirintului", urmat de alte patru traduceri-samizdat (din limba franceză), cărora le-a scris note şi prefeţe. În perioada 1982 - 1989, Doina Cornea a difuzat 31 de texte şi proteste prin radio "Europa Liberă". În 1983, ea a fost concediată de la universitate şi supusă unor anchete, interogatorii, bătăi.