Arhiepiscopia Romano-Catolică aruncă bomba: managerul dezvoltatorului Cathedral Plaza este nașa de cununie a primarului general Gabriela Firea

May 18, 2017

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în România nașilor

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice au detonat bomba: reacţia vehementă a primarului Gabriela Firea împotriva purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei a fost declanşată de aflarea faptului că managerul dezvoltatorului proiectului Cathedral Plaza, Daiana Voicu, este naşa de căsătorie a edilului şef.Informaţia referitoare la legătura dintre Daiana Voicu şi Gabriela Firea a apărut pe contul de Facebook al lui Francisc Doboş, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti, care a postat şi o fotografie. Gabriele Firea a solicitat înlocuirea din funcție a lui Francisc Doboş, invocând conduita acestuia şi postările de pe Facebook.
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice a transmis miercuri un comunicat de presă în care aduce ”corecturi” la precizările Primăriei Municipiului Bucureşti referitoare la demersurile pe care le întreprinde pentru desfiinţarea clădirii ilegale Cathedral Plaza şi a poziţiei primarului general. Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice precizează că executarea sentinţei Tribunalului Dâmboviţa prin care primarul general este obligat să emită dispoziţia de desfiinţare a clădirii Cathedral Plaza nu presupune emiterea unei autorizaţii de desfiinţare, ci doar a unui act de executare sub forma unei dispoziţii a primarului general.
”Această afirmaţie nu aparţine doar Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, ci este concluzia la care a ajuns în mod irevocabil Curtea de Apel Constanţa (Decizia 89/2016)”, se menţionează în comunicat, care precizează că doar pentru emiterea unei autorizaţii de construire/desfiinţare este necesar avizul Ministerului Culturii şi al Identităţii Naţionale (MCIN).
Reprezentanţii Arhiepiscopiei arată că nu există nicio normă juridică în vigoare care să impună eliberarea unui aviz din partea MCIN pentru a se emite dispoziţia de desfiinţare. ”Inexistenţa unei astfel de proceduri este justificată prin caracterul executoriu şi autonom al hotărârii judecătoreşti, a cărei cenzură nu poate fi făcută de nicio autoritate publică şi nici de un sondaj de opinie, întrucât ar reprezenta o ingerinţă în sfera puterii judecătoreşti, inadmisibilă într-un stat de drept”, mai precizează sursa citată.
Totodată, reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice fac precizări şi cu privire la somaţia publică adresată de primarul general lui Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit al Arhiepiscopiei Romano-Catolice. ”Îi răspundem că atacarea conducerii Arhiepiscopiei este o strategie împrumutată de la proprietarul clădirii şi că misiunea încredinţată primarului general este de a apăra şi comunitatea romano-catolică, nu numai pe cea a afaceriştilor. A afirma că această clădire <are toate documentele>, contravine nu numai hotărârilor judecătoreşti care constată contrariul, ci şi unei minime diligenţe administrative care presupune o verificare a documentaţiei din care lipsesc avizele şi acordurile prevăzute de lege. Se pare însă că actualul primar general s-a înregimentat în grupul de sprijin al investitorului, iar noi îi solicităm public să infirme că Daiana Voicu, managerul dezvoltatorului proiectului Cathedral Plaza este naşa sa de la căsătorie. Se pare că aflarea acestei legături a şi declanşat reacţia sa vehementă împotriva purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei”, se mai arată în comunicat.
Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice continuă spunând că, dacă acestă informaţie nu este corectă, atunci primarul general poate să îi acuze ”de calomnie sau de bârfă, dar dacă este adevărată, atunci explică pe deplin motivele care întârzie desfiinţarea clădirii ilegale”.
”Sperăm ca răspunsul la această solicitare publică să vină mai repede decât dispoziţia de desfiinţare a Cathedral Plaza pe care o aşteptăm de 5 ani!”, mai spun aceştia.