Haosul urbanistic din Capitala este urmarea nu numai a coruptiei administratiei locale si centrale, ci si a lacomiei unei bresle care, altminteri, se vrea a fi de elita. Este vorba de breasla arhitectilor. O parte dintre membrii acesteia, grupati într-o adevarata fratie a mutilarii Capitalei si nu numai, au contribuit din plin, nemijlocit si continuu la producerea unui adevarat dezastru urbanistic si arhitectonic. Pe bani multi, cu nerusinare si fara nici o teama, acesti adevarati criminali ai urbanismului au jalonat, „cu echerul si compasul”, traseele urâteniei urbane si nu numai, au facut de nesuportat locuirea în multe zone, altadata bune, ale Capitalei, s-au înhaitat cu primari idioti si corupti, cu samsari imobiliari de aici si de aiurea, si au mutilat Capitala si multe ale zone din  tara.

Fie ca au fost în posturi de conducere în comisiile de urbanism ale adminstratiilor publice, fie ca au lucrat în firme si birouri private de arhitectura, “mesterii” urâteniei si-au realizat scopurile fara nici un scrupul. Chiar daca si-au facut de râs breasla, chiar daca cei mai multi colegi ai lor încearca sa-si faca meseria cu profesionalism, membrii fratiei continua sa-si întinda tentaculele spre noi zone: au bani multi, au expertiza, de-acum, în dezastrele arhitectonice si, fapt extrem de important, beneficiaza de protectie politica la nivel înalt.

„Mesterii” lui Sorin Oprescu

Spre finele anului 2008, consilierii generali au aprobat componenta Comisiei Tehnice de Urbanism si Amenajarea Teritoriului (CTUAT). Ea este formata din membrii propusi de primarul general Sorin Oprescu: arhitectii Constantin Enache, Dorin Stefan, Bogdan Bogoescu, Tiberiu Florescu, Sorin Gabrea, Dan Serban, Vlad Cavarnali si Dan Marin. Aprobarea CTUAT, care a fost contestata timp de aproape doua luni de catre 34 de ONG-uri, a fost considerata extrem de urgenta, potrivit presedintelui Comisiei de Urbanism a Consiului General al Municipiului Bucuresti, consilierul general Horatiu Tica (PDL), întrucât „municipalitatea risca sa piarda investitorii straini care, pe fondul actualei crize economice, s-ar fi putut orienta catre Ungaria”. O gogorita politicianista marunta, menita sa ascunda interesele mafiei imobiliaro-administrative. Câtiva dintre componentii CTUAT sunt, cum vom arata în continuare, extrem de controversati, fiind implicati, sub diverse forme, în proiecte de investitii foarte contestate si care au fost edificate în Capitala.

Vlad Cavarnali, omul primarului Negoita si al ungurilor de la Trigranit

Astfel, arhitectul Vlad Cavarnali, membru PDL, este implicat într-o retea vasta a unor dezvoltatori imobiliari,  de la afaceristul Marius Locic, pâna la firma ungureasca Trigranit, care a dorit sa realizeze controversatul proiectul Esplanda. in primul rând, Vlad Cavarnali a fost si este unul dintre subordonatii primarului Sectorului 3, Liviu Negoita. Cavarnali a fost cooptat de Liviu Negoita în echipa sa, ca inspector la cabinetul primarului Sectorului 3. În aceasta calitate, Cavarnali l-a consiliat pe Negoita în afacerile imobiliare si în domeniul arhitecturii si urbanismului, chiar daca Primaria Sectorului 3 avea si are un arhitect sef si o directie de urbanism si amenajarea teritoriului. Cavarnali, prietenul si consilierul primarului Negoita, este autorul unui Plan Urbanistic de Detaliu (PUD), aprobat de Consiliul Local al Sectorului 3, pentru construirea unui controversat ansamblu rezidential la marginea parcului Titan din Sectorul 3.
De asemenea, arhitectul Cavarnali este partener în firma de publicitate As Locav SRL cu afaceristul Marius Locic si cu Vasile Gherasim, fost primar PSD al sectorului 1, actualmente comsilier general din partea PDL si membru marcant al partidului basescian. Mai mult, Cavarnali este puternic implicat în sustinerea proiectului Esplanada, el fiind autorul Planului Urbanistic Zonal (PUZ) al acestui proiect dezvoltat de firma ungureasca Trigranit, un proiect foarte drag fostului primar general Adriean Videanu, dar extrem de contestat de mai multe asociatii de protectia mediului. De asemenea, Vlad Cavarnali avizeaza si proiectele imobiliare din judetul Ilfov, el fiind seful Biroului Urbanism si Amenajare Teritoriala din cadrul Directiei Urbanism si Amenajarea Teritoriului a Consiliului Judetean Ilfov. Acelaai Cavarnali mai este actionar în mai multe firme de arhitectura si de publicitate care sunt implicate în proiecte care îl fac incompatibil cu functia sa de consilier al primarului sectorului 3, Liviu Negoita sau cu cea de sef de birou la Consiliul Judetean Ilfov.

Cavarnali, “Elena Udrea la masculin”

Conform unor surse din cadrul Consiliului Judetean Ilfov, arhitectul Cavarnali ar fi un adevarat “corespondent masculin al  doamnei Udrea”, daca facem referirie, bineînteles, la capacitatea acesteia de coordonare. “Nu se face nimic fara el, pe planul aprobarilor proiectelor. El dirijeaza totul, chiar si peste capul presedintelui  Consiliului Judetean Ilfov, domnul Cristache Radulescu. I-am spus de câteva ori despre matrapazlâcurile lui Carvarnali, dar ne-a spus ca nu are ce sa-i faca, ca nu depinde de dânsul.” Potrivit acelorasi surse, arhitectul Vlad Cavarnali ar hotart singur, ca un autocrat, care proiecte sunt aprobate si care nu.
Astfel, conform acelorasi surse, Milena Neamtu, conductor arhitect cu lucrari de peste 10 ani în judetul Ilfov, are mai mult de 20 de proiecte aprobate de comisia judetului de anul trecut, care înca nu sunt eliberate. Cavarnali i-a rupt memoriile unui proiect pentru ca erau, dupa parerea lui, scrise prea mic. Aceleasi surse spun ca, de fapt, Cavarnali are un defect grav de vedere.

Canibalism

Un alt arhitect, Mihai Codreanu, s-a certat violent în comisii si pe holurile Consiliului Judetean Ilfov cu Vlad Cavarnali pentru proiectele lui. Codreanu avea un client chinez, cu un PUZ în comuna Ganeasa. Dezvoltatorul imobiliar chinez a fost sunat de asistenta lui Cavarnali, o anume Eleonora, în vederea unei întâlniri, dar fara a-l anunta si pe arhitectul Codreanu. Laura Buzatu, un alt arhitect cunoscut în Ilfov, a avut proiecte aprobate de comisie dar care au putut fi ridicate de la Consiliul Judetean Ilfov doar la interventia directa a beneficiarilor pe lânga Cavarnali. Chiar si arhitecta Aura Huluba, consiliera presedintelui CJ Ilfov, Cristache Radulescu(foto),

pe probleme de urbanism, „beneficiaza” de un tratament plin de jigniri si vulgaritati din partea lui Cavarnali. De asemenea, Marcela Paidiu, arhitect cu experienta, membru al comisiei de urbanism de la CJI de ani de zile, de când a venit Cavarnali ca sef de birou nu-si mai poate obtine proiectele decât la interventia beneficiarilor proiectelor. Din aceasta cauza, arhitecta Paidiu si-a cautat lucrari în alte judete. Aceleasi surse ne-au dezvaluit ca pâna si pe Florin Machedon, prof. dr. arhitect, membru al comisiei de urbanism a CJ Ilfov, Cavarnali l-a jignit în public, spunându-i în plina desfasurare a unei sedinte a comisiei de urbanism a Capitalei, ca nu face proiecte profesionist lucrate! Lista faptelor lui Cavarnali este mult mai lunga, însa ne oprim, deocamdata, aici. În ciuda tuturor încercarilor noastre de a-l contacta, Vlad Cavarnali nu a putut fi gasit pe telefonul mobil.

Gabrea, arhitectul „monstrilor” Capitalei

Un alt membru controversat al „corpului arhitectilor” primarului general Sorin Oprescu este arhitectul Sorin Gabrea, caruia primarul, dupa ce l-a demis pe Adrian Bold,

un alt “mester”cunoscut, fost arhitect sef al Capitalei, i-a facut o propunere de a participa la concursul pentru ocuparea acestui post dar a fost refuzat.
Gabrea a fost predecesorul lui Bold, el fiind arhitect-sef al Capitalei între 1994-1997. Trebuie mentionat ca Gabrea este o veche cunostinta a lui Sorin Oprescu. Arhitectul Gabrea este cunoscut si ca un apropiat al omului de afaceri Puiu Popoviciu. De altfel, Sorin Gabrea a facut Planul Urbanistic Zonal pentru controversata dezvoltare imobiliara pe care Puiu Popoviciu a facut-o în nordul Capitalei. Despre Gabrea se mai stie ca a avizat primul turn din Capitala, respectiv cladirea Bancorex, si a autorizat o varianta foarte înalta a cladirii de la Piata Charles de Gaulle, una dintre monstruozitatile urbanistice construite de unul dintre prietenii si partenerii de afaceri ai actualului ministru Videanu, Raul Doicescu, patronul BogArt.
Practic, cât timp a fost arhitectul-sef al Capitalei în perioada 1994-1997, Gabrea a aprobat majoritatea turnurilor care au fost schilodit aspectul urbanistic al Capitalei în ultimii ani. În afara de turnul Bancorex, din Centrul Istoric, si de turnul de la Piata Charles de Gaulle, Gabrea a dat unda verde si ridicarii turnului de lânga Biserica Armeneasca, precum si a turnului de pe bulevardul Ion Mihalache, amplasat nu departe de spitalul Filantropia. Gabrea a mai avizat si un turn de 35 de etaje, “Star Lido”, care trebuia sa se construiasca în coasta Ateneului Roman, la care s-a renuntat însa din cauza scandalulului aparut în presa. De asemenea, Gabrea a mai aprobat si construirea unei cladiri de 85 de metri pe Bulevardul Aviatorilor, lânga Guvern, dar investitorii au renuntat la proiect.

Gabrea, legaturi de afaceri cu prietenul lui Videanu, Caval

Arhitectul Sorin Gabrea este actionar în mai multe firme de arhitectura, constructii si publicitate. Principala sa firma de arhitectura este Western Outdoor SRL, unde este actionar, alaturi de fiul sau, Radu George Gabrea, cu peste 85 la suta din actiuni. De asemenea, Sorin Gabrea este partener de afaceri si cu fostul viceprimar al Capitalei Paul Radu Popovat, în firma de constructii Est Terra SRL. Prin sotia sa, arhitect Geogeta Gabrea, Sorin Gabrea este în relatii de afaceri cu Ninel Nicolae Caval,  un controversat om de afaceri si prieten din copilarie al ministrului Videanu, implicat în afacerile gropilor de gunoi din jurul Capitalei. Astfel, Georgeta Gabrea este asociata cu Ninel Caval, în firma C.I.B.I.T. SRL, care are principal obiect de activitate  „dezvoltare (promovare) imobiliara”. În aceasta firma mai este actionar si italianul Gualtiero Bosio, un partener al lui Caval în alte afaceri. Asadar, arhitectul Sorin Gabrea detine „circuitul” complet în domeniul afacerilor imobiliare, de la dezvoltare imobiliara la proiectare si construire. Sotia sa mai este actionara, alaturi de Caval, si în firma de turism Compania de Turism Capitel SRL.

Scandalul amenajarii Ansamblului Brâncusi

Arhitectul Dan Serban, un alt membru al CTUAT, este cel care a proiectat blocuri de 13 etaje în Parcul Bordei. Norocul a fost ca acestea nu au mai fost construite tot datorita scandalului aparut în presa si fiindca Primaria Capitalei i-a dat înapoi omului de afaceri Costica Costanda terenul din Satul francez, Bordeiul fiind amenajat acum, deocamdata, ca parc. Arhitectul Bogdan Bogoescu a facut si el mai multe proiecte pe malul lacurilor Baneasa si Floreasca. Totodata, el este actionar, printre altele, în firma de arhitectura Rostrada SRL, alaturi, printre altii, de colegul si prietenul sau Sorin Gabrea. Firma Rostrada a fost proiectantul amenajarii Ansamblului „Constantin Brâncusi” din Târgu Jiu, în 2004. Proiectul facut de firma lui Gabrea si Bogoescu a stârnit un scandal imens la acea vreme, deoarece ei au aprobat folosirea unui strat de agregate naturale concasate, numit paviment, stabilizate cu liant natural, ecologic, numit Stabilizer. Inspectorii în constructii au constatat ca „stratul de paviment s-a deteriorat si se constata pierderea coeziunii”, rezultând „deformatii mari în stare umeda”. De asemenea, întretinerea acestui tip de paviment „presupune costuri suplimentare pe întreaga perioada de exploatare a aleilor care, neîntretinute corespunzator, se pot degrada si pot pune în pericol confortul si siguranta circulatiei”. Dupa ceva timp, scandalul a intrat în uitare.

Articolul precedentDeputatul Mihail Boldea, cercetat pentru spiritism penal
Articolul următorOntanu si-a tras judecator pentru Obor