După o istorie zbuciumată în relaţia cu preşedintele Crin Antonescu, Primarul de la Unu a decis să rămână în partid. La un momentdat interveniseră chestiuni de spiritism, Mircea Ionescu Quintus îi recomanda lui Andrei Chiliman să se sfătuiască direct cu Ionel Brătianu, în fine. Chestii-socoteli. După ce a fost destituit de la şefia organizaţiei de Bucureşti, liderul liberal şi-a respectat termenul autoimpus, “imediat după Paşti”, şi şi-a anunţat decizia: rămâne în partid! Sigur că mulţi penelişti vor fi fost dezamăgiţi de hotărârea lui Andrei Chiliman. Alţii însă, fără îndoială, s-au bucurat. Andrei Chiliman este un specimen politic foarte rezistent. Intonaţiile peiorative din această afirmaţie rămân la latitudinea interpretării fiecăruia. Dar realitatea este certă: primarul de la unu stă înfipt pe scena politică a democraţiei româneşti de când s-a înfiinţat aceasta. De aici încolo fiecare ştie ce ştie, şi fiecare îşi poate închipui oriceea ce poate.

Andrei Chiliman nu va rămâne însă în PNL ca un supus al lui Crin Antonescu. Nicidecum! Statornicia sa care vine, cumva, să adauge un plus de valoare anului Caragiale, are semnificaţia unei declaraţii de război. Simt nevoia să subliniez, încă o dată, amprenta marcantă a derizoriului. Andrei Chiliman nu poate însemna nimic în afara PNL, dar asta nu înseamnă că, prin isteria pe care a creat-o, Crin Antonescu a câştigat ceva. Ca într-o  scenetă de budoar cei doi protagonişti se îmbrâncesc şi-şi dau palme. Efectul dramatic este compus dintr-o doză de umor memorabilă.

Mulţi sunt cei care-l pândesc la cotitură pe Crin Antonescu. Printre ei se numără, de la bun început, şi Andrei Chiliman. Numai că aşa cum spuneam, stătea pe după colţ aşteptând ca preşedintele să-şi scrântească glezna. Acum, decizia sa de a rămâne înregimentat în PNL înseamnă ieşirea la lumină, agresiunea directă la adresa lui Crin Antonescu. Totul se petrece într-un fel de scenariu de comedie neagră. Care pentru unii poate avea însă consecinţe concrete dintre cele mai nefaste. Primul supus sentinţei electoratului e Andrei Chiliman.

Articolul precedentFiţi liniştiţi. Ungureanu veghează
Articolul următorBoldea: ”Simt că tâmpesc în arest”