Construcţiile de tip penal – imobiliar ale lui Ioan Andrei Chiliman, primarul sectorului 1 şi a unora dintre consilierii locali au atins apogeul. Ultima inginerie executată în prezent de Chiliman are loc prin aprobarea cumpărării de locuinţe sociale „fantomă” de la parteneri clientelari ai administraţiei conduse de Chiliman.

Acesta a cumpărat, din 2008 încoace, folosind ilegal bani publici ai municipiului Bucureşti, sute de apartamente cu destinaţie socială, activitate caracterizată public drept „manglă” de Călin Murg, preşedintele Consiliului General al Municipiului. Murg a mai declamat public că faptele în speţă ar trebui să-l coste pe Chiliman mulţi ani de puşcărie.

Blocul Rotary, profit gras pe bani publici

Ultima „achiziţie” depăşeşte însă marginile ridicolului. La data de 29 decembrie 2010, Consiliul local al sectorului 1 a aprobat o hotărâre propusă de primarul Ioan Andrei Chiliman prin care s-a luat act de negocierea directă a preţului de vânzare în vederea achiziţionării a 66 (şaizeci şi şase) unităţi locative cu destinaţie socială din imobilul situat în Bd-ul Metalurgiei nr. 32-34, Sector 4. Negocierea directă a fost realizată cu dezvoltatorul imobiliar SC Rotary Construcţii, procesul-verbal de negociere finală consfinţind un preţ de 685 euro/m.p, în total mai mult de 3 milioane de euro. Dintr-o astfel de afacere, la un astfel de preţ, profitul este de cel puţin 50%. Costul unui metru pătrat construit pentru locuinţele sociale nu poate depăşi, în mod normal, 450 de euro”, ne-a declarat un alt constructor de locuinţe.

Fleacă s-a dat la fund

Nu atât profitul este scandalos, ci ceea ce urmează. Potrivit hotărârii de consiliu local, Dănuţ Ioan Fleacă, directorul general al Direcţiei de Asistenţă a Copilului, a fost mandatat să semneze antecontractul, în formă autentică, de vânzare a imobilului, dar şi contractele de vânzare – cumpărare care urmează a fi semnate în decursul acestui an. Fleacă ne-a confirmat că suma a fost prevăzută în buget şi că contractele de vânzare-cumpărare vor fi semnate în decurs de circa două luni. La următoarea întrebare însă, unde anume se află blocul şi dacă l-a vizitat personal ca să se asigure că întruneşte toate condiţiile, lui Fleacă i-a trecut cheful de vorbă. Ne-a spus că nu el, ci comisia de negociere ar fi vizitat imobilul şi a refuzat să ne spună orice amănut despre blocul Rotary.

La blocul lăudat

Cum tăcerea lui Fleacă ni s-a părut suspectă, dacă nu chiar vinovată, am plecat în căutarea adresei din hotărârea de consiliu – Bulevardul Metalurgiei 32-34. Consultarea hărţii oficiale de pe pagina oficială de Internet a Primăriei Generale, ne-a indicat că adresa B-dul Metalurgiei 32-34 ar fi, de fapt, bulevardul „Alexandru Obregia” (fost Metalurgiei). Într-adevăr, la numerele 32 şi 34 am identificat două blocuri de 10 etaje, dar nici vorbă de locuinţe sociale. Mai mult, niciunul dintre cele 88 de apartamente ale fiecărui bloc în parte nu era liber, blocurile fiind administrate de asociaţii de proprietari fără nicio legătură cu „Rotary Construct” sau cu Ioan Andrei Chiliman, primarul sectorului 1.

Aşa că ne-am deplasat mai departe pe bulevardul Metalurgiei, la ieşirea din Bucureşti, dar nu am găsit niciun bloc construit, cum scrie în hotărârea consiliului local,sau măcar în construcţie. La adresa din Bulevardul Metalurgieri 32-44 (nu 32- 34, cum scrie în hotărâre) se află doar o tipografie aparţinând unei societăţi controlate de omul de afaceri Sorin Peneş. Este adevărat, gura lumii spun că Peneş s-ar cunoaşte bine cu soţii Rotaru, dar nici vorbă de vreun bloc sau de locuinţe sociale construite în curtea tipografiei de pe Metalurgiei colţ cu drumul Gilăului.

La sugestia paznicilor tipografiei ne-am dus câteva sute de metri mai departe, chiar înainte de a întâlni tăbliţa pe care numele Bucureştiului este barat cu o dungă roşie. Acolo am găsit doar un bloc în construcţie care nu putea fi nicidecum, credeam noi, blocul vizitat de comisia de selecţie şi de negociere a preţurilor numită de Chiliman.

Cum pe autorizaţia de construire scria că blocul în cauză este construit taman de Rotary Construct iar adresa de pe autorizaţie era Metalurgiei 243, chiar dacă ne aflam pe Drumul Binelui (nu e glumă, chiar aşa se numeşte strada). Intrând de vorbă cu maistrul de şantier sub pretextul că am dori să cumpărăm un apartament în acel bloc, ni s-a spus că apartamentele nu sunt de vânzare deoarece „aici se construiesc locuinţele sociale ale lui Chiliman”.

Quod erat demonstrandum!

Afacere cu risc „zero” pe Drumul Binelui

Aşadar Chiliman şi consilierii săi au negociat cu Rotary Construcţii preţul unor locuinţe care nu existau. Mai mult, pentru ca nu cumva vreun neavenit să se prindă „care-i şpilul”, Chiliman şi consilierii locali au înscris în acte, cu intenţie, date eronate – adresa imobilului, Metalurgiei 32-34, în loc de Drumul Binelui. Altfel s-ar fi văzut că la data la care au „negociat” preţul imobilului acesta abia de avea săpată fundaţia. Dacă sâmbătă 21 mai 2011, blocul abia de era pe la jumătate… Gurile rele din Primărie spun că n-ar fi de mirare ca şi antecontractul şi hotărârea de consiliu, să fi fost date pentru ca „Rotary Construcţii”, una dintre cele mai cunoscute firme dintre favoritele la lucrări în sectorul 1, să-i fi slujit acesteia la obţinerea finanţării chiar pentru blocul în cauză. Altfel spus, lucrare la comandă, cu finanţare asigurată (dacă se adevereşte ce spun „gurile rele”) şi profit „la minut”. Ce altceva şi-ar mai putea dori în plus un abonat la lucrări pe bani publici, decât să nu fie nicio licitaţie? Staţi liniştiţi, nici nu a fost!

Era, spun surse din Primărie, mult mai convenabil, ca Primăria să construiască un astfel de bloc pe unul dintre multele ternuri libere din sector, pe baza unei selecţii de oferte sau chiar a unei licitaţii. Era, spunem şi noi, dar asta ţine doar de domeniul interesului public!

Rotary tace şi construieşte

Am încercat să obţinem un punct de vedere din partea Rotary Construcţii încă înainte de a afla cele de mai sus depre blocul pe care-l construiau solicitându-le o serie de informaţii despre acesta, dar nu am primit răspuns la întrebările adresate. Am putut afla însă că autorizaţia de construire 641/27638 a fost eliberată de Primăria sectorului 4, în favoarea SC Rotary Construcţii SRL, la data de 26 octombrie 2010, pentru construirea de locuinţe sociale! Acum să ne fie cu iertare, niciun investitor privat nu se apucă să construiască de capul lui locuinţe sociale, ci numai la comandă, deoarece acestea nu se vând, ci doar se închiriază, cu chirie subvenţionatã. Locuinţele sociale sunt  destinate unor categorii de persoane defavorizate prevăzute de lege, cărora nivelul de existenţă nu le permite accesul la o locuinţă în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei.

De unde au ştiut cei de la Rotary, la data la care au solicitat autorizaţia de construire pentru locuinţe sociale, că o lună mai târziu Consiliul local al Sectrorului 1 va aproba programul „Deceniul Locuirii” şi apoi va negocia cu succes vânzarea locuinţelor sociale  ţine poate de domeniul cititului în palma întinsă.

Articolul precedentSacrificaţi în războiul altora
Articolul următorEscrocherie de 1.000.000 de euro cu girul magistraţilor gălăţeni