Codruț Sereș, omul Varanului Dan Voiculescu, a fost eliberat din închisoare. El fusese condamnat în Dosarul Hidroelectrica

February 05, 2018

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în România nașilor

Fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş, condamnat la patru ani de închisoare cu executare în dosarul "Hidrolelectrica" şi la patru ani şi opt luni în dosarul privatizărilor strategice, a fost eliberat luni, ca umare a deciziei defintive a Tribunalului Ilfov."A fost o perioadă lungă, a fost o perioadă grea", a declarat el. Întrebat dacă a făcut denunţuri, el a declarat că nu a intrat în astfel de discuţii, nici în timpul achetei şi nici după finalizarea acesteia.
Şereş a fost condamnat definitiv, pe 29 februarie 2016 de de instanţa supremă, la patru ani de închisoare cu executare în Dosarul Hidroelectrica, iar foştii şefi ai companiei Traian Oprea şi George Asan au primit pedepse de câte şapte ani de închisoare. Codruţ Şereş executa, din 27 ianuarie 2015, o pedeapsă de patru ani şi opt luni de închisoare primită în alt dosar, cel al privatizărilor strategice.
Potrivit procurorilor, foştii directori de la Hidroelectrica sunt acuzaţi că, în cursul anului 2003, în contextul apariţiei fenomenului de secetă hidrologică pentru fluviul Dunărea şi a prognozelor meteorologice privind situaţia hidrologică pe râurile interioare, nu au invocat clauza de forţă majoră inserată în contractele de furnizare a energiei electrice. Mai mult, echipa de conducere nu a luat măsuri în vederea renegocierii preţurilor, cu consecinţa înregistrării unei pierderi financiare considerabile de către SC Hidroelectrica SA.
Prejudiciul adus Hidroelectrica SA a fost calculat la 165 milioane de dolari.