Comisia parlamentară de anchetă a prezidenţialele din 2009 o cheamă din nou la audieri pe Laura Codruţa Kovesi

November 13, 2017

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în Politică

Membrii Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 au decis luni s-o cheme din nou la audieri pe procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.
Propunerea a fost făcută de deputatul PSD Liviu Pleșoianu, iar decizia a fost luată cu nouă voturi "pentru", două voturi "împotrivă" și două abțineri.
"Audierea doamnei Kovesi va avea loc, în principiu, având în vedere că audierea domnul Videanu este deja stabilită pentru miercuri dimineață, cred că tot miercuri dimineață, în jurul orei 9,00 — 9,30, vom face această invitație", a spus președintele comisiei de anchetă, Oana Florea.
Întrebată dacă, după părerea ei, șefa DNA va onora această a patra invitație, Florea a spus că nu are idei preconcepute. "Noi ne facem datoria în continuare, este decizia dânsei dacă vine sau nu. Din păcate, România a inclus în Constituția ei, după modelul altor state, posibilitatea de a avea comisii speciale de anchetă, dar nu a înțeles pe deplin importanța acestor comisii și greutatea lor. În acest fel, noi nu avem o lege specială, astfel încât pe parcursul celor câteva luni de comisie am recurs, iată, la a patra decizie a Curții Constituționale pentru a fixa un cadru legislativ atât de necesar funcționării noastre. Curtea Constituțională statuează obligativitatea oricărei persoane care deține o funcție publică de a veni la Parlament în virtutea principiului colaborării loiale și în virtutea bunei credințe pentru a lămuri aspecte și evenimente semnificative din viața societății românești. Având în vedere că alegerile, orice fel de alegeri, dintr-un stat democratic constituie un eveniment important, este desigur importantă și opinia dânsei cu ce s-a întâmplat în seara de 6 decembrie în sufrageria domnului Oprea", a menționat Florea.