Conducerea Camerei de Comerț și Industrie a României îi cere lui Sorin Dimitriu să demisioneze, după ce a fost condamnat

February 07, 2019

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în România nașilor

Biroul de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) cere demisia de onoare a lui Sorin Dimitriu din funcţia de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), după condamnarea acestuia. „Solicitarea a fost aprobată cu unanimitate de voturi de către membrii Biroului de Conducere al CCIR, ca urmare a evenimentelor în care a fost implicat dl. Sorin Petre Dimitriu. Prezenţa domniei sale în funcţia de preşedinte al CCI Bucureşti în contextul recentei condamnări aduce grave prejudicii de imagine şi credibilitate atât CCI Bucureşti cât şi întregului sistem cameral din Romania. În cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a României funcţionează Codul de Etică al organelor de conducere alese ale CCIR şi Codul etic şi de integritate al angajaţilor CCIR, documente prin care sunt trasate regulile, principiile şi valorile la care aderă întregul sistem al Camerelor de Comerţ şi Industrie din România, de la care nu se fac abateri”, se arată în comunicatul CCIR.
Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la patru ani şi o lună închisoare cu executare, fiind acuzat de fraude cu fonduri europene. De asemenea, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 70.000 de lei pentru săvârşirea infracţiunii împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.
Recent, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) preciză că hotărârea judecătorească nu este definivă şi poate fi atacată cu apel. „Decizia s-a luat fără ca judecătorul să ţină cont de faptul că experta contabilă desemnată de DNA şi-a schimbat total declaraţia la ultimele două termene ale procesului. Noile declaraţii făcute de experta DNA dezincriminează practic persoanele vizate de această decizie a Tribunalului. Cu toate acestea, instanţa a respins cererea de încuviinţare a unei noi expertize contabile. Sunt mai multe aspecte strecurate în dosar, inclusiv interceptări ilegale ale SRI pe care instanţa nu le-a înlăturat, deşi s-a solicitat acest lucru de către părţi, situaţie in care s-a ajuns la o falsă incriminare”, a comunicat CCIB.