Consiliul Concurenței se pregătește să investigheze băncile, dacă se descoperă indicii privind creșterea ROBOR

October 07, 2017

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în Economie

Consiliul Concurenţei ia în calcul declanşarea unei investigaţii în rândul băncilor, dacă descoperă indicii în ceea ce priveşte creşterea ROBOR din ultima perioadă, a declarat preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.
”O perioadă lungă de timp, dobânzile au fost foarte scăzute. Dacă vom avea indicii privind înţelegeri între bănci, luăm în calcul o posibilă investigaţie”, a declarat pentru News.ro Bogdan Chiriţoiu.
Autoritatea derulează deja o anchetă în sistemul bancar, prin care vrea să vadă de ce în România sunt comisioane mai mari decât în alte ţări, investigaţie ce va finalizătă în iunie 2018. ”Avem deja în desfăşurare o anchetă sectorială în privinţa băncilor, ce va fi gata anul viitor. Vrem să aflăm ce serviciile bancare din România sunt mai scumpe ca în alte ţări. Este foarte important pentru economie şi pentru cei care au credite, inclusiv pentru mine”, a adăugat Bogdan Chiriţoiu.
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a stagnat vineri la 1,78%, după ce miercuri şi joi a avut o evoluţie uşor descendentă. Aceeaşi evoluţie a avut şi indicele ROBOR la șase luni, folosit în special în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, care s-a menţinut vineri la 1,87%, la fel şi joi.
ROBOR la trei luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Acesta a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%.