Control la filiala Hidroserv a Hidroelectrica. Din 1.340 de angajaţi la mentenanţă, doar 534 lucrează efectiv

May 07, 2017

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în Economie

Corpul de control al Hidroelectrica a finalizat raportul în urma controlului cu privire la mai multe nereguli la Hidroserv, filiala sa de mentenanţă, unde a fost în inspecţie la solicitarea fostului administrator special, a declarat pentru News.ro directorul general al Hidroelectrica, Ovidiu Agliceru.
Una din cele mai grave probleme sesizate constă în faptul că la Hidroserv sunt circa 1.340 de salariaţi, dar în centralele hidroelectrice la lucrările de mentenanţă s-a înregistrat pentru şase luni o medie de numai 534 salariaţi care muncesc efectiv şi generează venituri directe.
”Nu este în regulă ca pe un post de muncitor să figureze un salariat care efectuează activităţi administrative în birou”, a spus Agliceru. Anul trecut, Hidroserv a avut contractate cu Hidroelectrica 2,1 milioane de ore de manoperă directă, care ar fi adus 159 milioane de lei în conturile Hidroserv. Însă din cele 2,1 milioane de ore contractate, Hidroserv a realizat numai 1,18 milioane de ore.
Dacă Hidroserv ar fi prestat în cursul anului trecut toată manopera contractată, ar fi încheiat anul cu un profit brut de aproximativ milioane lei, susţine directorul general al Hidroelectrica. ”Cele de mai sus şi neaccesarea avansurilor pentru lucrări de la Hidroelectrica se află printre cauzele insolvenţei Hidroserv”, a precizat Agliceru.
În ceea ce priveşte starea echipamentelor din centralele hidroelectrice, aceasta a fost şi este corespunzătoare, iar menţinerea acestora la nivelul proiectelor tehnice este principala atribuţie a directorilor tehnici care conduc cele şapte sucursale ale Hidroelectrica, a subliniat managerul. ”Hidroelectrica a reparat când a trebuit, cât a trebuit şi cum a trebuit”, a spus Agliceru.
Salariaţii Deparatamentului Control Intern au mai constatat că, în cursul anului trecut, în anumite secţii ale Hidroserv nu au putut fi justificate mari cantităţi de combustibil achiziţionate. Curtea de Apel Bucureşti a decis, pe 30 martie, închiderea definitivă a procedurii insolvenţei Hidroelectrica, după aproape cinci ani de la deschiderea procedurii.