Curtea de Apel Constanţa a menţinut controlul judiciar pentru Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie

February 08, 2017

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în România nașilor

Curtea de Apel Constanţa a decis miercuri să menţină controlul judiciar în cazul Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, trimis în judecată pentru obţinerea frauduloasă de fonduri europene, dar decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Curtea de Apel Constanţa a discutat marţi măsura preventivă a controlului judiciar în cazul Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie. Şedinţa a avut loc în cadrul Camerei de Consiliu şi nu a fost publică, instanţa rămânând în pronunţare pentru miercuri, când a hotărât menţinerea controlului judiciar.
Arhiepiscopul Tomisului declarase jurnaliştilor, la finalul şedinţei de marţi, că sunt suficiente argumente pentru revocarea controlului judiciar. “Cred că sunt destule argumente să se revoce controlul judiciar pentru că nu sunt elemente şi toate documentele se află în dosare însă încă nu au fost cerecetate. I-am invitat să cerceteze acele probe care arată că toate fondurile s-au cheltuit legal şi s-a adăugat la ceea ce am primit încă două părţi din partea Arhiepiscopiei”, a spus IPS Teodosie
Săptămâna trecută, procurorii DNA Constanţa au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Teodosie Petrescu, Arhiepiscop al Tomisului, cu privire la săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2010 - 2016, Teodosie Petrescu, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalţi inculpaţi, a folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) în scopul de a primi fonduri europene. “În documentele prezentate la APIA, inculpaţii au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafeţe agricole (peste 300 hectare), situate în zona denumită «Ferma 3» - Nazarcea (localitatea Lumina, judeţul Constanţa), având categoriile de folosinţă «vii pe rod cu struguri pentru vin»/ «vii pe rod cu struguri nobili pentru vin», în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi”, se arată în comunicat.