Departamentul de Stat al Statelor Unite confirmă posibila vânzare a unor sisteme de rachete Patriot către România

July 12, 2017

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în Administrație

Departamentul de Stat al SUA a aprobat marţi posibila vânzare a unor sisteme antiaeriene şi antibalistice de tip Patriot către România, în valoare de aproximativ 3,9 miliarde de dolari.
"România va folosi sistemul de rachete Patriot pentru a-şi consolida apărarea naţională şi pentru a descuraja orice ameninţare regională", au declarat oficialii Departamentului de Stat al SUA. Totodată, "tranzacţia propusă va spori capacităţile defensive ale forţelor armate române în faţa unei agresiuni şi va contribui la protejarea aliaţilor din NATO care se antrenează cu regularitate pe teritoriul României", au precizat aceștia.
Principalii contractori vor fi Raytheon Co şi Lockheed Martin Cor. Posibila vânzare către România vine în urma deciziei Statelor Unite de a desfăşura temporar, marţi, sisteme antiaeriene şi antibalistice de tip Patriot în Lituania, în cadrul unui exerciţiu al NATO. Anul trecut Moscova a desfăşurat rachete de tip Iskander în enclava sa, Kaliningrad, aflată la graniţa cu Polonia şi cu Lituania.