Deputatul PNL Grigore Crăciunescu, succesorul lui Neculai Răţoi la Primăria Paşcani, a fost condamnat la un an şi zece luni de închisoare cu suspendare

March 28, 2016

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în România nașilor

Grigore CraciunescuDeputatul PNL Grigore Crăciunescu, cel care i-a succedat lui Neculai Răţoi la conducerea Primăriei Paşcani, a fost condamnat definitiv luni de Înalta Curte de Casație și Justiție la un an și 10 luni de închisoare cu suspendare. Condamnarea a fost primită pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, el fiind acuzat că a acordat, pe vremea când era primar al municipiului Pașcani, contracte unor firme în care fiul său era acționar principal sau administrator.
Inițial, Grigore Crăciunescu fusese condamnat, în iunie 2014, de instanța supremă la doi ani și șase luni închisoare cu suspendare, pedeapsă redusă acum. În plus, termenul de încercare a fost redus de la șapte la patru ani.
De asemenea, instanța a înlăturat aplicarea pedepsei complementare constând în interzicerea exercitării unor drepturi civile (dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, dreptul de a ocupa funcția de primar ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii).
Grigore Crăciunescu a fost trimis în judecată în octombrie 2013 de procurorii Parchetului General pentru conflict de interese. Procurorii susțin că liberalul, în calitate de primar al municipiului Pașcani, a perfectat nouă acte juridice cu diferite firme (în cadrul uneia dintre acestea activând până la momentul dobândirii calității de primar) al căror reprezentant legal era fiul său, realizându-se, astfel, un folos material pentru acesta, la diferite intervale de timp. Unul dintre actele juridice vizează concesiunea prin încredințarea unei suprafețe de teren intravilan, situat vizavi de primăria orașului Pașcani și în imediata vecinătate a sediului uneia dintre firmele al căror administrator era fiul primarului.
Atribuirea suprafeței de 110 mp de teren s-a făcut prin concesionare directă, fără licitație publică, pentru o perioadă de 25 de ani, la un preț de 219 euro/an (față de prețul stabilit într-un proiect inițial al concesiunii de 1.021 euro/an), pentru construirea unei parcări ce urma să servească laboratorul de analize medicale care aparținea familiei edilului. Celelalte acte juridice au avut ca obiect derivat activitatea de publicitate stradală prin panouri publicitare și/sau totemuri de mari dimensiuni, amplasate pe suprafețe de teren de la un mp până la cinci mp, în intravilanul orașului Pașcani, în zonele cu cea mai bună vizibilitate, cu expunere și receptare eficiente, atât pentru traficul pietonal, cât și pentru cel auto și transportul în comun.
"Toate aceste activități denotă dorința și diligențele depuse de inculpat pentru stabilirea unor prețuri preferențiale pentru societățile familiei sale și pentru facilitarea desfășurării activității acestora", susțineau procurorii.
Grigore Crăciunescu a fost primar al municipiului Pașcani în perioada 2008 - 2012. El i-a urmat în funcţie longevivului Neculai Răţoi, care a condus Primăria Paşcani din 1981 până în 2012.