Directorul de 28 de ani de la Compania Națională Aeroporturi București și-a dat demisia, după raportul Corpului de Control al premierului

February 08, 2018

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în România nașilor

Bogdan Mîndrescu a demisionat din funcţia de director general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), care administrează cele două aeroporturi ale Capitalei.
Demisia directorului de numai 28 de ani vine în urma raportului Corpului de control al premierului care a anunţat o serie de nereguli în ultimi ani, privind societatea aflată în subordinea Ministerului Transporturilor.
Corpul de control al premierului a descoperit o serie de nereguli la Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB), care administrează cele două aeroporturi ale Capitalei, printre care lipsa investiţiilor, falsuri în înscrisuri şi remunerări ilegale, potrivit documentelor publicate de site-ul aviation-headlines.ro. Controlul a avut loc la sediul CNAB din Otopeni, iar perioada verificată a fost 1 ianuarie 2013 – 15 octombrie 2017, potrivit documentelor publicate. Raportul a fost finalizat pe 20 octombrie 2017.
Una dintre neregulile descoperite este cea legată de neactualizarea actului constitutiv al CNAB în conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă din 2011 privind guvernanţa corporativă a companiilor publice. Totodată, din cei cinci membri numiţi în Consiliul de administraţie în data de 19 aprilie 2013, doar Radu Merica a fost nominalizat pe lista scurtă a candidaţilor recomandaţi de consultant, deşi toate numirile ar fi trebuit să fie făcute pe baza selecţiei efectuate de către un expert independent.
În plus, la nivelul companiei nu există un regulament de organizare şi funcţionare a comitetelor consultative, aşa cum prevede legea, potrivit documentelor prezentate. Mai mult, la nivelul celor două comitete consultaive, nu au fost întocmite înscrisuri care să ateste activitatea desfăşurată. Totodată, în perioada 19 aprilie 2013 – 29 mai 2014, cei patru administratori neexecutivi ai Consiliului de administraţie ai CNAB au încasat, în calitate de membri ai celor două comitete consultative, o sumă netă de 138.808 lei doar prin simpla calitate de membru, fără ca acordarea acestei remuneraţii să fie condiţionată de desfăşurarea unei activităţi şi fără a întocmi rapoarte periodice de activitate, potrivit documentelor prezentate.
În plus, verificările au indicat acordarea membrilor consiliului de administraţie a unei remuneraţii cu 212.718 lei mai mari decât limita legală, în perioada 1 iulie 2013 – 31 mai 2014, sumă care poate constitui o posibilă pagubă, potrivit documentelor publicate.