DNA a clasat Dosarul EADS. Vasile Blaga, Dan Nica, Marian Săniuță, Din Pescariu, Cătălin Harnagea și Claudiu Florică scapă basma curată

December 28, 2018

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în România nașilor

Dosarul EADS a fost clasat de procurorii DNA la începutul lunii noiembrie, arată instituţia, care precizează că soluţia a fost dispusă pentru că fapta nu e prevăzută de legea penală şi că nu există probe care să arate că o persoană ar fi săvârşit infracţiuni.„La data de 05 noiembrie 2018, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, au dispus clasarea dosarului penal la care faceţi referire, conform art. 16 alin 1, lit. b (“fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”) şi c (“nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea”) din Codul de Procedură Penală. Considerentele pe care s-a întemeiat această soluţie au avut la bază faptul că în urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au reieşit probe din care să rezulte, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că faptele pretins a fi săvârşite întrunesc condiţiile de tipicitate ale infracţiunilor de corupţie şi asimilate celor de corupţie reţinute cu ocazia începerii urmăririi penale faţă de faptă (in rem)”, arată DNA, într-un răspuns pentru Mediafax .
Potrivit Direcţiei, s-a avut în vedere şi o decizie din 2016 a CCR: „De asemenea, nu au fost constatate încălcări ale dispoziţiilor legislaţiei primare (având în vedere dispoziţiile Deciziei nr. 405 din 15 iunie 2016 a Curţii Constituţionale) în ceea ce priveşte procedura de încheiere a contractelor privind realizarea studiului de fezabilitate şi realizarea sistemului integrat privind frontiera de stat a României”.
În dosar ar fi fost vizaţi Dinu Pescariu, omul de afaceri Claudiu Florică, Cătălin Harnagea (fost şef SIE) şi foștii miniștri de Interne Vasile Blaga, Marian Săniuță și Dan Nica.