Doi membri ai grupării Mişcarea de Tineret ”64 de Comitate", condamnați la închisoare. Ei încercaseră să detoneze o bombă de Ziua Națională

July 05, 2018

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în România nașilor

Beke Istvan Attila şi Zoltan Szocs, membri ai grupării Mişcarea de Tineret ”64 de Comitate" (HVIM) Transilvania, acuzaţi că au încercat să detoneze un dispozitiv exploziv artizanal în timpul ceremoniei din 2015 de Ziua Naţională a României organizată la Târgu Secuiesc, au fost condamnaţi la câte cinci ani de închisoare.Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis condamnarea lui Beke Istvan Attila şi a lui Zoltan Szocs la câte cinci ani de închisoare pentru atentat contra unei colectivităţi, ei fiind achitaţi pentru tentativă la infracţiunea de nerespectarea regimului materiilor explozive, respectiv instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive”
Instanţa a mai hotărât să scadă din pedeapsă perioada reţinerii, a arestului preventiv şi a arestului la domiciliu, din decembrie 2015 până la 6 noiembrie 2016. Hotărârea ICCJ este definitivă.
Anul trecut, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Beke Istvan Attila la 11 luni şi şase zile pentru tentativă la infracţiunea de nerespectare a regimului materiilor explozive, dar a dispus achitarea pentru tentativă la infracţiunea de atentat contra unei colectivităţii. Zoltan Szocs a primit o pedeapsă de 10 luni şi opt zile pentru instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive şi a fost achitat pentru acuzaţia de instigare la infracţiunea de atentat contra unei colectivităţi. Decizia Curţii de Apel Bucureşti a fost contestată.
În 19 mai 2016, Beke Istvan şi Zoltan Szocs au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT în dosarul în care sunt acuzaţi că intenţionau să detoneze un dispozitiv exploziv artizanal în timpul manifestaţiei de Ziua Naţională a României, la Târgu Secuiesc. Beke şi Szocs sunt membri ai grupării Mişcarea de Tineret ”64 de Comitate" (HVIM) Transilvania, parte a grupării maghiare omonime, de extremă-dreaptă şi care militează pentru unificarea comunităţilor maghiare din afara Ungariei.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DIICOT, începând din 2014, în România a fost semnalată preocuparea unor cetăţeni străini şi cu dublă cetăţenie pentru alimentarea interesului membrilor extensiei în România a structurii naţionalist-extremiste ungare ”Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” - HVIM de a iniţia acţiuni violente cu scopul de a materializa obiectivele autonomiste şi revizioniste promovate prin mesaj public de membrii respectivei organizaţii iredentiste, respectiv refacerea ”Ungariei Mari”.
Pe 10 octombrie 2015, într-o şedinţă la care au participat membrii organizaţiilor locale ale extensiilor în România ale HVIM Ungaria, Zoltan Szocs, preşedintele HVIM Transilvania, i-ar fi trasat lui Beke Istvan, preşedinte al organizaţiei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania, sarcina de a confecţiona un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, în judeţul Covasna, la data de 1 decembrie 2015, “în timpul manifestaţiilor prilejuite de sărbătorirea de către etnicii români a Zilei Naţionale a României”, au arătat anchetatorii.