Ecaterina Andronescu spune că în România sunt aproape 1.500 de școli cu WC în curte, dar promite că va cumpăra tablete pentru elevi

February 05, 2019

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în Administrație

Ministrul Educaţiei Naţionale anunţă că în România sunt 1.460 de şcoli cu WC în curte, respectiv nu au autorizaţie sanitară, dar a ținut să precizeze că în 2019 această problemă va fi rezolvată cu fonduri din bugetul de stat.“Avem 1.460 de şcoli care au grupurile sanitare în curte şi din această pricină nu au autorizaţie sanitară pentru că ea se dă în măsura în care există apă curentă în şcoală. În proiectul de buget sper ca această sumă să fi rămas, nu am văzut ultima variantă, dar aşa cum ştiu în buget există bani în aşa fel încât în acest an să încercăm să lichidăm acest subiect”, a declarat Ecaterina Andronescu.
De asemenea, ministrul Educaţiei a mai precizat că serviciul de pază în unităţile de învăţământ este asigurat de autorităţile locale, adică de primării.
Chiar dacă avem aproape 1.500 de școli cu WC în curte , Ecaterina Andronescu, speră ca din anul viitor toate clasele din România să fie dotate cu tablă inteligentă, iar fiecare elev să aibă tabletă.
„Am scris fişele pe proiecte, vedem cum ne acceptă. E un proiect foarte mare, trebuie să mergem la Comisia Europeană să le aprobe. Probabil va dura până când demarăm proiectul. Din informaţiile pe care le am este vorba despre cel puţin două-trei luni. (...) O sumă mare. 400.000.000 de euro”, a declarat, marţi, ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu.
Ministrul a subliniat că speră ca începând cu anul viitor proiectul să fie pus în practică. „Am putea spera (n.r- de anul viitor să fie în şcoli). Noi avem prevăzute toate şcolile pentru toţi copii din gimnaziu şi liceu, dar rugămintea mea e să avem răbdare pentru că nu se poate totul o dată. Nu cred că găsim un producător care să cuprindă 90.000 de table inteligente, câte clase avem, şi un număr important de copii (...) probabil un milion jumătate - milion şi şapte sute de mii”, a adăugat Ecaterina Andronescu.
În decembrie 2018, Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a anunţat că îşi propune ca, din fonduri europene, să amenajeze fiecare clasă cu o tablă inteligentă, iar fiecare profesor să dispună de laptop, precizând că elevii vor avea câte o tabletă.