Extemporal cu Piedone la “politica cetăţeanului”

May 07, 2010

Scris de Irina Popescu

Publicat în Interviuri

Cristian Popescu Piedone, primul primar bucureştean care  a câştigat fotoliul de edil pentru partid (nu invers), a depăşit anul de mandat “în folosul cetăţeanului”.  Un an destul de zbuciumat dacă ţinem cont că realizările lui Piedone au fost totuşi pigmentate cu unele scandaluri, dintre care o parte l-au vizat personal. Reporterul Ziarului de Investigaţii a încercat să afle dacă Piedone este marcat de acestea sau dacă, dimpotrivă, el este cel care a marcat, cum îi tot place să repete, “în folosul cetăţeanului”.

Rep. Am văzut cu toţii schimbările din Sectorul 4, spaţii verzi, pieţe acoperite şi închise. Cum veţi rezolva totuşi problema drumurilor, având în vedere că mai sunt străzi în Sectorul 4 aproape incirculabile?
Piedone În prezent, în Sectorul 4 există străzi care nu sunt branşate la  reţele de apă şi canalizare doar în zonele Apărătorii Patriei şi Progresul.  Pentru toate străzile fără reţele utilitare cuprinse în aceste zone, Primăria Municipiului Bucureşti a aprobat prin H.C.G.M.B. nr. 142/2006 indicatorii tehnico-economici pentru investiţia „Reabilitarea zonelor urbane cu deficit major în reţele publice de alimentare cu apă şi canalizare, zonele Apărătorii Patriei şi Progresul din Sectorul 4”. Conform Planului Coordonator Anual, Primăria Municipiului Bucureşti prin Direcţia Utilităţi Publice va trece la execuţia acestor lucrări. În cursul anului 2008, Primăria Sectorului 4 a elaborat documentaţia tehnică pentru modernizarea sistemului rutier (asfaltare) pe aceste străzi, execuţia lucrărilor urmând a se realiza după execuţia reţelelor utilitare de către Primăria Municipiului Bucureşti.
          
Rep. A îngreunat în vreun fel actuala criză economică activitatea dumneavoastră de Primar al Sectorului 4 ?  Aţi simţit efectele acesteia în încercarea de a obţine fonduri pentru acţiunile întreprinse până acum ?
Piedone Deşi  bugetul de care dispune Primăria  Sectorului 4 este unul foarte mic, acest lucru nu ne-a descurajat intenţiile  de a transforma Sectorul 4 într-o oază de verdeaţă. În situaţiile în care ne-am propus realizarea unei amenajări urbanistice de amploare, cum este Parcul Copilului, un parc nou creat în Sectorul 4, am apelat la comunitatea oamenilor de afaceri din Sector, pentru a ne sprijini demersul. Astfel, pe locul unui fost spaţiu viran, pe o suprafaţă de 200.000 m2 a fost amenajata cea de-a doua zonă a Parcului Copilului, din Calea Văcăreşti.

Rep. O investiţie care a trezit invidia altor primari...
Piedone Este, într-adevăr, o investiţie consistentă! Parcul beneficiază de dotări moderne: 10 terenuri de sport (fotbal, basket, volei), locuri de joacă pentru copii, piste pentru carting, aparate de fitness în aer liber, o pistă special amenajata pentru educaţie rutieră, spaţii de odihnă pentru pensionari. De asemenea, au fost montate mese pentru şah şi table. Parcul dispune şi de o pistă de automodelism, aceasta fiind prima de gen realizată în ţară, dar şi de o „prezenţă” inedită în rândul amenajărilor ce împodobesc aleile: o locomotivă de epoca, aflată în Patrimoniul Naţional. O altă atracţie o constituie spaţiul special amenajat pentru picnic, realizat pe o suprafaţă de aproximativ 5.000 de metri2 , dotat cu 20 de grătare, în care cetăţenii pot veni la barbeque, Primăria urmând să salubrizeze zona prin prestatorul autorizat. În parc au fost sădiţi aproximativ 1.500 de arţari, platani şi tei, întreaga zonă însămânţată cu gazon urmând a fi irigata permanent de o instalaţie automată. În zilele caniculare, cei prezenţi în parc se vor putea răcori într-un foişor care este stropit permanent de o ploaie artificială.

Rep. Cum asiguraţi  paza acestor obiective şi din ce fonduri?         
Piedone Pentru siguranţa celor care se recrează în parc, cât şi pentru a preîntâmpina distrugerea sau furtul amenajărilor, am dispus înfiinţarea „Poliţiei Parcului”, dotată cu scutere personalizate. Totodată, echipaje formate din agenţi ai Poliţiei Comunitare  Sector 4 vor patrula non-stop pe aleile Parcului Copilului. Lucrările de amenajare au fost realizate în aproximativ 45 de zile, 65% din valoarea lucrărilor reprezentând contribuţia comunităţii oamenilor de afaceri din Sectorul 4 (hyper-market-uri), aceştia beneficiind în schimb de permisiunea conducerii administraţiei locale de a personaliza mici zone ale parcului, executate de ei. Astfel, din valoarea totală a amenajărilor realizate, 20 de miliarde lei (vechi) reprezintă aportul Autorităţii Locale, iar 35 de miliarde lei (vechi), cel al comunităţii oamenilor de afaceri din Sectorul 4. (Hyper-market-uri).

Rep. Care sunt priorităţile dumneavoastră în ceea ce priveşte Sectorul 4 pentru toamna aceasta ?
Piedone Din punct de vedere al investiţiilor, prioritatea Primăriei Sectorului 4 o constituie continuarea şi finalizarea lucrările de acoperire cu covor asfaltic a străzilor, astfel că până la sfârşitul anului 2009 să nu mai existe nicio stradă de pământ (fără utilităţi şi asfalt). O altă investiţie prioritară în anul 2009 este finalizarea şi repartizarea locuinţelor sociale din blocul F2 – Aleea Nehoiu, continuarea lucrărilor în cadrul ansamblului de locuinţe ANL - Tonitza, situat în zona Vitan – Barzesti, precum şi identificarea unor locaţii unde să poată fi construite locuinţe cu destinaţie socială. Tot pe lista de priorităţi sunt cuprinse şi lucrările de modernizare a Parcului Copiilor.

Rep. Cum apreciaţi colaborarea cu primarul general al Capitalei?            
Piedone Primăria Sectorului 4 a colaborat până în prezent foarte bine cu Primăria Municipiului Bucureşti şi sunt convins că vom colabora bine şi în continuare. Noul parc creat în Sectorul 4, Parcul Copilului, nu s-ar putut realiza  fără sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti, căreia i-am solicitat să ne acorde dreptul de administrare a terenului  pe care a fost realizate amenajările. O situaţie similară este şi în cazul terenului pe care va fi realizat Aqua Parcul din zona Tineretului.

Rep. La alegerile de vara trecută, pentru Primăria Sectorului 4, îndemnaţi oamenii să voteze „omul nu partidul”. Cât de mult vă identificaţi cu doctrima Partidului Conservator, partidul din care faceţi parte?
Piedone Sunt Primarul Sectorului 4, şi, aşa cum am afirmat în nenumărate rânduri, în Sectorul 4  nu se face nicio altă politică decât politica cetăţeanului.              
      
Rep. Tot mai mulţi copii ai oamenilor politici îşi urmează părinţii...vă veţi îndemna cei doi copii să urmeze acest drum?
Piedone Nu îi voi îndruma, ci le voi crea premisele pentru a-şi alege singuri traiectoria profesională.{jcomments on}