Financial Times crtică măsura Guvernului Tudose de a reduce contribuțiile la Pilonul II. Șapte milioane de români vor avea pensii mai mici

November 20, 2017

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în Economie

Aproximativ șapte milioane de actuali angajați din România vor suferi o reducere semnificativă a pensiilor lor viitoare în urma reformelor adoptate luna aceasta de Guvernul condus de premierul Mihai Tudose, comentează publicația britanică Financial Times.
Potrivit jurnaliștilor englezi, autoritățile de la București au decis să diminueze contribuțiile la fondurile private de pensii pentru că Executivul se străduiește să-și respecte promisiunile ambițioase privind reduceri de taxe și majorării de salarii, fără însă a depăși limita de deficit bugetar impusă de UE, respectiv 3% din PIB. Guvernul României a decis recent să reducă contribuțiile la pilonul II de pensii private de la 5,1% până la 3,75% începând din 2018.
Secretarul general al Asociației pentru Pensiile Administrate Private din România (APAPR), Mihai Bobocea, susține că reducerea contribuțiilor a dat o lovitură importantă sistemului de pensii. "Estimăm că această decizie este posibil să ducă la reducerea veniturilor viitorilor pensionari cu cel puțin 20% și, de asemenea, va oferi mai puțin capital pentru finanțarea afacerilor locale via Bursa de Valori", a declarat Mihai Bobocea.

Randamente excelente

Și asta cu toate că randamentele fondurilor de pensii din România sunt unele dintre cele mai mari de pe continent. Potrivit unui studiu european independent, realizat de Federația Asociațiilor de Consumatori de Produse Financiare (Better Finance), între 2008 și 2016, fondurile private de pensii din România au înregistrat randamente anuale de 5,3% după deducerea comisioanelor și inflației, unele din cele mai bune randamente din Europa.
"România a putut să pună la punct scheme de pensii private excelente și nu ar trebui să înceapă să le dezmembreze prin scăderea nivelului contribuțiilor guvernamentale", a declarat Janwillem Bouma, președintele PensionsEurope.
În plus, îmbunătățirea speranței de viață ar urma să crească numărul pensionarilor cu vârsta de peste 65 de ani până la aproape 30% din populația totală în anul 2040, ceea ce va pune presiuni suplimentare asupra sistemului de pensii de stat, comentează publicația britanică. "Aceasta va prezenta provocări majore dacă nu se adoptă politici adecvate pentru contrabalansarea acestor efecte", a apreciat Janwillem Bouma, precizând că sunt necesare mai multe economii la pensiile private pentru consolidarea creșterii economice a României.