Florin Secureanu s-a prezentat din nou la sediul DNA. Masonul susţine că a venit pentru a ridica mai multe documente

August 09, 2017

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în România nașilor

Fostul director al Spitalului Malaxa Florin Secureanu s-a prezentat din nou miercuri la sediul Direcției Naționale Anticorupție. El a spus sec că a venit pentru a ridica mai multe documente.
Masonul declara săptămâna trecută că are de ridicat 150 de documente. "Am venit să ridic documente. Am de ridicat 150 de documente. Nu am făcut niciun denunț. (...) Iubita este singura care are grijă de mine, pe banii ei, primește de la stat", le spunea Secureanu jurnaliștilor, pe 31 iulie, la sediul DNA.
Secureanu, care se află în arest la domiciliu, a recunoscut în totalitate faptele de care este acuzat. "Vă aduc la cunoștință că regret faptele care mi se impută și le recunosc. La ultima întrevedere cu procurorii, am recunoscut absolut toate acuzațiile care mi-au fost aduse. Mărturia mea oscilantă din timpul urmăririi penale s-a datorat faptului că doream să văd mai întâi finalizate expertizele efectuate în dosar. Am recunoscut toate faptele, pe care le regret", le-a spus, în urmă cu o lună, Florin Secureanu magistraților de la Curtea de Apel București, când a solicitat să fie plasat din arest preventiv în arest la domiciliu, pe motiv că are probleme de sănătate.
Pe 15 mai, Florin Secureanu a fost trimis în judecată de DNA, în stare de arest preventiv, pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare — cinci fapte, dintre care una cu consecințe deosebit de grave — și luare de mită. Procurorii susțin că, după ce a fost numit manager în anul 2009, Secureanu a conceput și pus în aplicare mai multe mecanisme prin care și-a însușit sume semnificative de bani din patrimoniul spitalului, în cuantum de 9.144.053 lei.
Secureanu și-a însușit sume de bani în numerar din casieria Spitalului "Malaxa", cu justificarea achitării în numerar a unor bunuri și servicii evidențiate ca fiind livrate/prestate de două societăți comerciale cu comportament fiscal neadecvat. În realitate, aceste două societăți comerciale nu au livrat/prestat niciun bun/serviciu spitalului. Secureanu și-a însușit în acest mod suma totală de 1.944.537 lei, afirmă procurorii.
Potrivit procurorilor, el a folosit și alte metode mai complexe, finalizate cu însușirea, din fondurile spitalului, a unor sume semnificative de bani, sub pretextul achitării altor servicii sau bunuri de care ar fi beneficiat instituția spitalicească și care s-au dovedit a fi fictive în totalitate. În perioada 20 mai 2011 — 24 noiembrie 2016, pentru a menține relațiile contractuale dintre Spitalul "Malaxa" și o societate comercială care avea calitatea de furnizor de consumabile medicale, Secureanu a pretins și a obținut de la firma respectivă achitarea contravalorii a 754 prestații de servicii de turism (cazare, masă, bilete de avion) în valoare totală de 1.279.402 lei, indică anchetatorii.
De pachetele turistice au beneficiat Secureanu, în cea mai mare parte, dar și apropiați ai săi: prieteni, membri de familie, medici și alți angajați ai spitalului. Toate pachetele turistice au fost achiziționate prin intermediul aceleiași agenții de turism, Secureanu fiind cel care decidea când și unde urma a fi efectuată deplasarea, persoanele participante. Serviciile turistice au constat în achiziționarea de bilete avion, cazare, închirieri auto, mic dejun, iar destinațiile au fost variate, atât în țări din Europa (Italia, Germania, Austria, Spania, Portugalia, Franța, Elveția, Belgia, Olanda, Ungaria, Malta, Anglia, Turcia), Statele Unite ale Americii (New York, Las Vegas, Washington), Canada, Asia (China, Indonezia), Australia, Noua Zeelandă, dar și în orașe din România.