Fostul deputat PSD Cristian Rizea a fugit în America. ”Cristi Ferrari” nu s-a prezentat la procesul de la Înalta Curte

February 04, 2019

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în România nașilor

Fostul deputat PSD Cristian Rizea a fugit în America și nu s-a prezentat luni la instanţa supremă, unde avea pe rol dosarul în care a fost condamnat în primă instanţă la patru ani şi opt luni de închisoare.Luni, la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a avut loc primul termen al apelului în care fostul deputat Cristian Rizea, zis ”Cristi Ferrari”, a fost condamnat la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.
"Clientul meu mi-a transmis un înscris olograf care arată că solicită instanţei să ia act de domiciliul la cabinet. Nu are un domiciliu stabil. Este itinerant şi în ţară, şi în străinătate. Ultima dată se afla în SUA la nişte rude. Arată că nu se poate prezenta la termen din motive personale. Cred că din lipsa unei situaţii financiare", a declarat avocatul Alexandru Morărescu, în faţa judecătorilor. Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 4 martie.
În decembrie 2017, Cristian Rizea a fost condamnat în primă instanţă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.
Fostul deputat a fost trimis în judecată de DNA, în martie 2016, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor, alături de omul de afaceri Lucian Colţea, care este cercetat pentru cumpărare de influenţă şi spălare de bani."În perioada septembrie - decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a pretins în mod direct, pentru sine, de la inculpatul Colţea Lucian, om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 300.000 euro disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive, în schimbul promisiunii, îndeplinite ulterior, că va interveni la nivelul a două autorităţi, Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) şi primăria comunei Chiajna, astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi", precizau la acel moment procurorii într-un comunicat de presă.
În anul 2009, parlamentarul ar fi primit 300.000 de euro pentru a interveni la cele două instituţii "astfel încât o persoană din familia lui Colţea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din municipiul Bucureşti, respectiv ca omul de afaceri să obţină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna", arăta DNA.
Potrivit procurorilor, Cristian Rizea ar fi încheiat patru contracte de împrumut false pentru a disimula provenienţa sumei. Ulterior, "în cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfăşurării prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promiţându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici", explicau procurorii. Acum, Cristian Rizea a fugit în America.