Fostul ministru Gabriel Sandu, condamnat în Dosarul Microsoft, rămâne după gratii. Cererea de eliberare condiționată i-a fost respinsă definitiv

December 05, 2017

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în România nașilor

Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, care execută pedeapsa de trei ani de închisoare primită în Dosarul Microsoft, rămâne în spatele gratiilor, a decis luni Tribunalul Ilfov, care i-a respins cererea de eliberare condiţionată. Decizia instanţei este definitivă.Magistraţii Tribunalului Ilfov au admis contestaţia formulată de DNA, desfiinţând sentinţa Judecătoriei Sectorului 4, de eliberare condiţionată a lui Gabriel Sandu. "Respinge ca nefondată propunerea de liberare condiţionată a condamnatului Sandu Gabriel, în prezent deţinut în cadrul Penitenciarului Jilava", este decizia Tribunalului Ilfov.
Magistraţii au decis că fostul ministru al Comunicaţiilor poate depune o nouă cerere de eliberare condiţionată în decembrie 2018. Judecătoria Sectorului 4 a admis pe 1 noiembrie eliberarea condiţionată a lui Sandu, însă procurorii DNA au contestat decizia.
El a cerut eliberarea condiţionată, susţinând că merită să fie pus în libertate pentru că a încercat să se "îndrepte" în pușcărie. El a invocat că a muncit în penitenciar şi că, prin urmare, a obţinut o scădere a numărului de zile de pedeapsă, dar a invocat şi legea recursului compensatoriu, intrată recent în vigoare. Gabriel Sandu le-a spus atunci magistraţilor că a încercat să se îndrepte în penitenciar şi că vrea să fie alături de familia sa. El a mai spus că beneficiază de o scădere de aproape două luni din pedeapsă pentru că a muncit în penitenciar şi a invocat şi legea recursului compensatoriu, care a intrat în vigoare în 19 octombrie şi care prevede că pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare fiecare deţinut va beneficia de şase zile considerate efectuate.
Procurorul de şedinţă a cerut magistraţilor menţinerea în penitenciar a fostului ministru, cerând instanţei stabilirea unui termen de 10 luni după care Gabriel Sandu să poată face o nouă eliberare condiţionată. Gabriel Sandu - ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010 - este încarcerat la Penitenciarul Jilava.
Nicolae Dumitru şi Dorin Cocoş, condamnaţi şi ei în dosarul Microsoft, au fost eliberaţi condiţionat pe 15 septembrie, respectiv pe 3 octombrie.