Fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan a mai primit o condamnare. Opt ani de închisoare în Dosarul Poşta Română

May 15, 2017

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în România nașilor

Gheorghe Ștefan, fost primar al municipiului Piatra Neamț, a fost condamnat luni de Tribunalul București la opt ani și două luni de închisoare, în Dosarul Poșta Română.
Instanța a mai dispus confiscarea de la Gheorghe Ștefan a sumelor de 422.000 de lei și 35.000 de euro. Decizia nu este definitivă.
Gheorghe Ștefan a fost trimis în judecată în 2015 de DNA pentru trafic de influență, spălare de bani și instigare la abuz în serviciu, alături de Dan Mihai Toader — fost director al Poștei Române; Florin Aurelian Ciobotaru, la data faptelor director general adjunct, coordonator al Direcției comerciale din CN Poșta Română SA; omul de afaceri Marian Constantinof, cel care controla printr-un interpus SC Posh Telecom Solutions SRL; Emmanouil Sorillos — administrator al SC Smart Telecom Solutions SRL și Cosmin Dragoș Mihăilescu.
De asemenea, firma SC Smart Telecom Solutions SRL a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie la abuz în serviciu. Potrivit DNA, CN Poșta Română SA a încheiat, pe 27 iulie 2006, în condiții dezavantajoase, cu SC Super Total Services SRL (devenită SC Smart Telecom Solutions SRL), un contract de asociere în participațiune privind prestarea unui serviciu de "bill payment" (încasare electronică a facturilor), folosind o rețea de terminale POS ce aparținea unei societăți de profil.
SC Smart Telecom Solutions SRL, reprezentată de Emmanouil Sorillos, nu a făcut decât să se interpună între Poșta Română SA și firma respectivă, preluând o parte din profitul companiei naționale. Cel care, din partea Poștei Române, a determinat semnarea de către subordonații săi a acestui contract este directorul general de la acel moment — Dan Mihai Toader. Contractul respectiv s-a încheiat ca urmare a înțelegerii acestuia din urmă cu Emmanouil Sorillos. Prin executarea contractului, Poșta Română a suferit un prejudiciu de 1.437.139 euro.
DNA mai arăta că, în cursul anului 2009, Gheorghe Ștefan, la acea dată primar al municipiului Piatra Neamț și vicepreședinte al PDL, pentru a controla modul de atribuire ori de executare a contractelor, și-a impus un apropiat, pe Florin Aurelian Ciobotaru, în funcția de director general adjunct, având în coordonare Direcția comercială a CN Poșta Română SA. Ulterior, Gheorghe Ștefan și Florin Aurelian Ciobotaru au convenit cu Marian Constantinof ca o firmă nou înființată, controlată de acesta din urmă, să înlocuiască SC Smart Telecom Solutions SRL în relația contractuală cu Poșta Română, privind prestarea, în unitățile poștale ale companiei, de servicii de încasare electronică a facturilor prin folosirea unor terminale POS.
În schimbul folosirii influenței sale, pentru a-l determina pe Florin Aurelian Ciobotaru să înceteze contractele Poșta Română cu SC Smart Telecom Solution SRL și să le atribuie SC Posh Telecom Solutions SRL (pe care Marian Constantinof o controla prin interpuși), Gheorghe Ștefan i-a cerut lui Marian Constantinof să îi dea jumătate din profitul pe care l-ar fi obținut această din urmă firmă, în executarea contractelor încredințate.
Gheorghe Ștefan a făcut presiuni asupra lui Florin Aurelian Ciobotaru pentru identificarea urgentă a unor motive de încetare a contractelor dintre SC Smart Telecom Solutions SRL și Poșta Română.