Fostul Rege al grătarelor Marian Vanghelie se plânge la proces că procurorii DNA îl intimidau spunând: „e groasă” şi „ăsta nu mai scapă”

November 28, 2018

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în România nașilor

Procurorii DNA obişnuiau să creeze presiune discutând în spatele său şi comentând suficient de tare încât el să audă că „e groasă” şi că „ăsta nu mai scapă”, a declarat Marian Vanghelie la proces.Aceste şicane ale procurorilor ar fi avut loc, a spus Marian Vanghelie la proces, în momentul în care acesta a fost audiat în dosarul lui Titus Corlăţean.
Luni, procurorii DNA au clasat dosarul penal în care anchetau împiedicarea românilor din diaspora să voteze la alegerile prezidenţiale din 2014, în care era vizat Titus Corlăţean, la acea dată ministru de Externe. Senatul nu a dat aviz începerii urmăririi penale, iar cauza a fost clasată.
Declaraţia lui Marian Vanghelie a fost făcută miercuri, la Tribunalul Bucureşti, unde au continuat audierile de martori în dosarul de corupţie al fostului edil al Sectorului 5 al Capitalei, în care este acuzat că a primit foloase necuvenite de 30 milioane de euro.
Un martor spune că a căzut cu scaunul la DNA
În faţa instanţei a fost chemat Ion Popescu, cel care în anul 2003 a înfiinţat firma Callex, una dintre societăţile despre care procurorii spun că era „abonată” la contracte cu Primăria lui Vanghelie.
Numai că atât magistraţii cât şi avocaţii au constatat că declaraţia de la urmărirea penală a lui Ion Popescu nu este aceeaşi cu depoziţia din sala de judecată, astfel că martorul a fost întrebat dacă şi-o menţine. „Cu privire la declaraţia de la DNA arăt că nu am fost constrâns, dar era o presiune, aşa, acolo....Spre sfârşitul declaraţiei s-a mai rupt şi scaunul şi am dat cu capul de perete, de calorifer, de era să mă ia cu Salvarea de acolo”, a declarat Ion Popescu, citat de Mediafax.
Bărbatul, de 64 de ani, înfiinţase firma Callex în anii 2000 cu gânduri mari: să preia societăţile Trocadero şi Hotel Internaţional Sinaia. Pe atunci, Ion Popescu se baza pe Ovidiu Muşetescu, ministru al Privatizării în cabinetul lui Adrian Năstase, între timp decedat. Împreună cu Ovidiu Muşetescu a declarat martorul că intenţiona să preia cele două societăţi, „afacere” în care Marian Vanghelie a intrat mai târziu şi practic inutil, deoarece scopul nu a fost atins.
Totuşi, din ampla relatare a martorului reiese că atât Ovidiu Muşetescu cât şi Marian Vanghelie aveau legături „din umbră” cu firma Callex, pe care o controla chiar Ion Popescu. Martorul a recunoscut că el a înfiinţat o societate off-shore Callex, cu sediul în Delaware, Statele Unite, iar societatea care opera în România se numea Callex Group.
Detaliind la un moment dat toate legăturile între grupul de firme Callex, eşecul preluării societăţilor care administrau hotelurile Trocadero şi Sinaia, Ion Popescu a declarat că la urmărirea penală anchetatorii nu au consemnat exact spusele sale.
Marian Vanghelie intervine din sală
De aceea, Marian Vanghelie a intervenit din sală: „Aţi avut o discuţie cu dânşii, vă spuneau nişte lucruri apoi dânşii consemnau? Că mie aşa mi s-a întâmplat!”.
„Practica era aşa: eu purtam o discuţie liberă cu poliţistul respectiv, acesta îşi nota anumite aspecte într-un carneţel, mai venea cineva în birou şi mai întreba nişte chestiuni, apoi alt poliţist dicta dactilografei ce să scrie. (...)” a declarat martorul.
„După ce dânsul vorbea şi apoi aculta ce se consemnează, mai vorbeau şi alţii în spate - că e groasă!, că ăsta nu mai scapă! – că mie aşa mi s-a întâmplat în cazul Titus Corlăţean!”, a insistat Marian Vanghelie la proces.
„Pe parcursul dictării către dactilografă eu am intervenit de 3-4 ori. Toate corecţiile au fost consemnate. Nu am observat nicio atitudine ostilă la organul de urmărire penală, dar exista o tensiune, nu ştiu din ce cauză”, a declarat martorul.
Fiindu-i cerute mai multe detalii despre amosfera tensionată, Ion Popescu a declarat: „A existat o situație în care unul, mai tinerel, a creat o constrângere, aşa, dar atunci am căzut cu scaunul”.