Frans Timmermans către România: "Este ca şi cum aţi fi alergat un maraton şi acum sunteţi pe ultima sută de metri. Alergaţi către linia de finish, nu înapoi”

March 01, 2018

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în Politică

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti, că în ultimii 20 de ani România a obţinut atât de multe lucruri în ceea ce priveşte independenţa Justiţiei și nu ar trebui sî dea acvum înapoi.
El a precizat că a avut întâlniri cu preşedintele Iohannis, cu preşedinţii celor două Camere, cu premierul, împreună cu ministrul Justiţiei şi cu cel al Afacerilor Europene, cu reprezentanţi ai sistemului judiciar şi a fost o ci fructuoasă.
"Aţi obţinut atât de multe lucruri în ceea ce priveşte independenţa justiţiei din România şi aţi obţinut multe lucruri în ultimii 11 ani, de la adresarea României la Uniunea Europeană", a afirmat el. Referindu-se la MCV, oficialul european a spus: "E ca şi cum aţi fi alergat un maraton şi acum sunteţi pe ultima sută de metri. Alergaţi câte linia de finish, nu înapoi, nu vă opriţi, nu staţi pe loc şi, pentru numele lui Dumnezeu, nu începeţi să alergaţi înapoi.".
În opinia sa, cel mai important este ca toţi cei implicaţi să lucreze împreună, nu unul împotriva celuilalt. "Am convenit cu presedintii Camerelor, cu premierul că vom intensifica contactele, voi fi la dispozitia lor zi de zi, dacă e nevoie. E foarte important să fim în legătura şi cu Parlamentul. Se pare că sunt nişte oameni care au spus că Comisia Europeană nu a înţeles foarte bine. Ei bine, de acum nimeni nu va mai avea o astfel de scuză, pentru că vom lucra în mod direct", a declarat Timmermans,.
El a spus că este mereu foarte bine informat şi ştie exact ce se întâmplă în România, iar problemele pot fi rezolvate doar dacă toate instituţiile sunt implicate, inclusiv sistemul judiciar.