Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova pe fondul unui scandal privind votul din diaspora. Reacția lui Traian Băsescu

November 14, 2016

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în Politică

În ciuda mobilizării fără precedent a diasporei, care a format cozi uriașe la secțiile de vot din capitalele europene, Igor Dodon a fost ales președinte al Republicii Moldova, în urma celui de-al doilea tur de scrutin care a avut loc duminică.
Scrutinul a fost marcat de un imens scandal privind votul din diaspora: la București s-au terminat buletinele de vot, la Lisabona au dispărut 6.000 de buletine și, în general, moldovenii nu au apucat să voteze la secțiile din străinătate. O situație parcă trasă la indigo cu alegerile prezidențiale din România anului 2014, când Victor Ponta a făcut totul pentru a împiedica diaspora să voteze.
Datele preliminare ale scrutinului arată că socialistul Igor Dodon a câștigat alegerile și va fi președintele Republicii Moldova pentru următorii patru ani.
Candidatul pro-rus a acumulat 814.000 de voturi, ceea ce înseamnă peste jumătate din sufragiile valabil exprimate. După procesarea a 96,83% a proceselor verbale, Igor Dodon a acumulat 55,17% din sufragii. Contracandidata sa, susținută de Partidul Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a obținut 44,83% din voturi.
La aflarea rezultatelor. nu a pregetat să apară reacția fostului președinte Traian Băsescu, cel mai fervent politician român susținător al cauzei românilor de peste Prut.
"Îmi pare rău Maia Sandu, nu atât pentru tine, pentru că oamenii politici nu stârnesc niciodată compasiune, dar îmi pare tare rău că cetățenii Republicii Moldova, prin votul lor, au dat o amânare parcursului european al țării. Oricum, eu voi continua să susțin parcursul european și drumul către UNIREA cu România al țării din stânga Prutului", a scris Băsescu duminică seară pe Facebook.

Cine este Igor Dodon

Igor Dodon are 41 de ani și este deputat din 2009. A fost prim-vicepremier în guvernul Zinaidei Greceanîi și ministru al Economiei în perioada 2006-2008, în Guvernul Tarlev. A absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universității Agrare de Stat și Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice de la Chișinău.
În 2009, a fost ales deputat din partea Partidului Comunist din Republica Moldova, însă în noiembrie 2011 a părăsit partidul și s-a alăturat Socialiștilor, al căror președinte a devenit în același an.
La alegerile locale din 2011, Igor Dodon a candidat împotriva lui Dorin Chirtoacă în turul doi al scrutinului pentru Primăria Chișinăului, dar a pierdut cu puțin peste 49 la sută din voturi. În perioada 2012-2014, a organizat periodic proteste, cerând demisia primarului Dorin Chirtoacă și a pledat pentru un referendum de demitere a edilului Capitalei.
În martie 2012, grupul lui Igor Dodon l-a votat pe Nicolae Timofti în funcția de șef al statului. Ulterior, însă, socialistul a declarat ca regretă votul său pentru Timofti.
Noul președinte vorbește rusa, engleza și franceza. S-a născut în Sadova, raionul Călărași. Este căsătorit și are trei copii.