Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis începerea judecării pe fond în dosarul Microsoft – Valerian Vreme

November 07, 2017

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în România nașilor

Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus marți începerea judecării pe fond în dosarul în care fostul ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației Valerian Vreme este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu licențele Microsoft.
Un judecător de cameră preliminară a respins toate excepțiile ridicate de Valerian Vreme și a constatat că rechizitoriul întocmit de DNA și probele strânse de procurori sunt legale.
"Respinge, ca nefondate, cererile și excepțiile invocate de inculpatul Vreme Valerian. Constată legalitatea sesizării Înaltei Curți de Casație și Justiție cu rechizitoriul nr. 204/P/2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Direcția Națională Anticorupție — Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, privind pe inculpatul Vreme Valerian, precum și legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecății. Cu drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicare", se arată în decizia instanței.
Judecătorul a menținut şi măsura controlului judiciar în cazul lui Valerian Vreme. Potrivit DNA, în perioada septembrie 2010 — februarie 2012, Valerian Vreme, în calitate de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, a încheiat, fără organizarea unei licitații publice, cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract ce avea ca obiect închirierea, pe o durată de 16 luni și 13 zile, cu opțiune de cumpărare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în școli.
Procurorii mai spun că acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care acordul-cadru de furnizare nr. 32/12.08.2009 nu permitea încheierea unui astfel de contract subsecvent. Conform aceleiași surse, D.Con-Net AG a achiziționat licențele respective la prețul de 2.612.805 euro și, ulterior, Ministerul Comunicațiilor a achitat acestei firme suma totală de 13.904.599 de euro."Prin acest demers s-a cauzat, pe de o parte, un prejudiciu Ministerului Comunicației și Tehnologiei Informației, în valoare totală de 11.291.794 euro, iar, pe de altă parte, un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea D.Con-Net AG", mai spun procurorii.