Industria apei la Constanţa: foraje la 700 de metri adâncime, conducte cât să traversezi Atlanticul şi fonduri europene de peste 600 milioane de euro

November 02, 2016

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în Economie

Compania RAJA Constanţa asigură serviciile de alimentare cu apă şi canalizare în 152 de localităţi din şapte judeţe: Constanţa, Ialomiţa, Ilfov, Călăraşi, Dâmboviţa, Braşov şi Prahova, care au un total de peste trei milioane de consumatori.
Spre deosebire de ceilalţi operatori din ţară, care asigură alimentarea cu apă din sursele de suprafaţă şi prin cădere liberă, activitatea RAJA implică: extragerea apei de la adâncimi cuprinse între 120 şi 700 de metri, exploatarea a aproape 450 de puţuri şi foraje de subteran, zeci de staţii de repompare şi o reţea de conducte cu o lungime însumată de aproape 3.700 de kilometri, aproape distanţa dintre cele două maluri ale Oceanului Atlantic.
„Avem cheltuieli foarte mari cu energia electrică, mentenanţa, investiţiile şi resursele umane, în condiţiile în care tarifele la energie şi la celelalte materiale de exploatare cresc periodic, iar în ultimii ani aproape s-au triplat. Compania este obligată să plătească Administraţiei Naţionale Apele Române un tarif pentru fiecare metru cub de apă extras din sursele de subteran sau de suprafaţă, în condiţiile în care investiţiile şi mentenanţa sistemelor de extragere a apei de subteran cad tot în sarcina noastră. Anual, RAJA plăteşte către administraţiile bazinale Apele Române din cele şapte judeţe în care operează zeci de milioane de lei”, a explicat Felix Stroe, directorul general al RAJA SA.
Potrivit acestuia calitatea apei depinde foarte mult şi de starea sistemelor operate, cele mai multe vechi de peste 50 de ani. „Cofinanţarea realizată printr-un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, alături de mentenanţa noilor sisteme operate se regăsesc în tariful practicat de RAJA. Compania noastră dezvoltă în această perioadă Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM) 2014 - 2020 cu o valoare aproximativă de peste 604 milioane de euro, cu proiecte ce vizează 91 de localităţi din cinci judeţe: Constanţa, Ialomiţa, Dâmboviţa, Călăraşi şi Braşov.”, a mai precizat directorul general al RAJA Constanţa.
Până în prezent, societatea constănţeană a reuşit să implementeze cu succes Programul Operaţional Sectorial de Mediu (POS Mediu), ce a cuprins sisteme reabilitate şi extinse pe o lungime de peste 1.000 km, 13 staţii de epurare noi sau modernizate şi sute de staţii de pompare şi puţuri. Valoarea acestor proiecte europene se ridică la peste 278 milioane de euro, din care RAJA asigură prin cofinanţare aproape 49,5 milioane de euro.