Instanța a fost blândă cu Radu Mazăre. Fostul primar a scăpat cu suspendare din procesul cu un prejudiciu de 114 milioane de euro

July 11, 2017

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în România nașilor

După nouă ani de procese, fostul primar al municipiului Constanța Radu Mazăre a fost condamnat luni de Curtea de Apel București la patru ani de închisoare cu suspendare în dosarul privind retrocedarea ilegală a unor terenuri, cu un prejudiciu de 114 milioane de euro.
Instanța a dispus un termen de încercare în cazul lui Mazăre de doi ani, timp în care este obligat să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: să se prezinte la datele fixate la judecătorul desemnat cu supravegherea lui sau la Serviciul de protecție a victimelor și reintegrare socială a infractorilor; să anunțe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reședință sau locuință și orice deplasare care depășeste 8 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informații de natură a putea fi controlate mijloacele de existență.
În același dosar, Nicușor Constantinescu, fost președinte al CJ Constanța, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, aceeași pedeapsă primind și Dragoș Săvulescu, fost acționar al echipei de fotbal Dinamo București. În schimb, Cristian Borcea, fost finanțator al clubului Dinamo, a fost achitat.
O soluție de achitare a primit și notarul Jean Andrei, soțul Laurei Andrei, președinte al Tribunalului București. Totodată, Ramona Dospinescu, Cristian Tălpău, Nora Chircă și Giorgică Giurgiucanu au primit câte trei ani de închisoare cu suspendare, restul inculpaților care apar în rechizitoriu fiind achitați.
Instanța a dispus desființarea mai multor înscrisuri ale Primăriei Constanța, însă a respins acțiunea civilă a orașului Năvodari, ca nefondată. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Pe 28 octombrie 2008, Radu Mazăre a fost trimis în judecată de procurorii DNA, alături de alte 36 de persoane, în legătură cu restituirea și atribuirea nelegală a unor întinse suprafețe de teren intravilan din Constanța, Mamaia, plajă și faleză. Alături de Radu Mazăre au fost trimiși în judecată mai mulți membri ai comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din Primăria Constanța, printre care: Nicușor Constantinescu — fost președinte al CJ Constanța și fost consilier municipal; șeful Direcției Administrație Publică, Constantin Racu; șeful Direcției Patrimoniu, Daniela Ramona Dospinescu; șeful Direcției Tehnic-Investiții, Ion Marica; fostul consilier municipal Dan Miron și consilierii juridici Cristian Tălpău, Nora Alina Chircă și Bogdan Ghițulescu. Aceștia sunt acuzați de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată, și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.
Celelalte persoane trimise în judecată sunt funcționari din Primăria Constanța, funcționari în cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța, mandatari, notari publici, moștenitori ai persoanelor îndreptățite, cesionari cumpărători de drepturi succesorale (printre care și Cristian Borcea și Dragoș Săvulescu, foști acționari ai echipei de fotbal Dinamo București), interpuși cumpărători de terenuri și un evaluator agreat de Primăria Constanța, acuzați de procurori de săvârșirea de infracțiuni asimilate și în legătură directă cu infracțiuni de corupție sau de complicitate sau instigare la aceste infracțiuni. În acest dosar a fost trimis în judecată și notarul Jean Aurel Andrei, soțul președintei Tribunalului București, Laura Andrei.
Potrivit DNA, în perioada noiembrie 2002 - iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, cu știință, au soluționat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obținerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietății asupra unor mari suprafețe de teren la care nu aveau dreptul.