Ion Iliescu: ”Poziţia personală a domnului Dragnea este destul de complicată din cauza acestor probleme cu justiţia". Fostul președinte nu crede în statul paralel

December 19, 2018

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în Politică

”Poziţia personală a domnului Dragnea este destul de complicată din cauza acestor probleme cu justiţia", a declarat Ion Iliescu în controversatul interviu pentru Le Figaro, care a fost prezentat marți seara de Realitatea TV.
Fostul preşedinte afirmă că PSD ar trebui să-l susţină pe Călin Popescu Tăriceanu la prezidenţiale. În ceea ce-l priveşte pe Liviu Dragnea, declară că poziţia acestuia este destul de complicată din cauza problemelor cu justiţia, în declaraţiile prezentate în articolul din Le Figaro, aceasta fiind legată de fracturile din partid. De asemenea, se referă la statul paralel, în a cărui existenţă spune că nu crede.
"În mod realist, partidul nostru va trebui să îl susţină pe domnul Tăriceanu, care are mai multe şanse. Nu avem o personalitate din PSD care să aibă susţinerea maselor. Nu suficient. Din păcate!", afirmă Iliescu în fragmente din interviul pentru Le Figaro furnizate de jurnalistul Paul Cozighian şi difuzate de Realitatea TV.
De altfel, el mai afirmă în interviu că Tăriceanu este un om cu o mare experinţă politică. "Am colaborat cu el imediat după Revoluţie. El era în Partidul Naţional Liberal. Preşedinte era domnul Radu Câmpeanu", spune fostul şef al statului.
Ion Iliescu: Nu există statul paralel
În ceea ce-l priveşte pe Dragnea, Iliescu spune că poziţia acestuia este complicată din cauza problemelor cu justiţia. "A fost forţa partidului nostru această unitate şi această solidaritate, responsabilitatea intelectuală în faţa partidului şi în faţa membrilor. Aceasta este slăbiciunea şi chiar încrederea reciprocă cred că este puţin...(...) Sunt mulţi oameni de calitate în partid. Este totuşi cel mai puternic partid în continuare şi are cea mai mare influenţă în rândul maselor. în toate categoriile de populaţie. Dar, din păcate, există fracturi interioare care se reflectă astăzi. Poziţia personală a domnului Dragnea este destul de complicată din cauza acestor probleme cu justiţia", spune Ion Iliescu despre Liviu Dragnea.
În ceea ce priveşte statul paralel, Iliescu declară că nu crede în existenţa lui. "Mulţi oameni vorbesc despre statul paralel. Eu îmi aduc aminte ce înseamnă acesta, ce înseamnă statul paralel. Nu este statul paralel, dar slăbiciunea forţelor politice din ţară şi a partidelor poate crea un vid care, bineînţeles, poate crea posibilitatea ca forţe rebele, forţe necontrolate, să creeze această imagine a unui stat paralel. Nu există", precizează fostul preşedinte.
Interviul a fost invocat într-un material mai amplu referitor la PSD şi la situaţia politică de la Bucureşti publicat de Le Figaro. Potrivit publicaţiei, fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat că „este o perioadă dificilă şi confuză pentru PSD, care trăieşte cea mai gravă criză politică a sa”, el apreciind că ”poziţia personală a lui Dragnea, cu problemele sale juridice, a creat fracturi interne în PSD”. După publicarea articolului din publicaţia franceză, Ion Iliescu a negat afirmaţia. Jurnalistul care l-a intervievat, Paul Cozighian, a anunţat încă de luni seară că are înregistrarea şi că o va face publică.