Judecătoarea Camelia Bogdan, care l-a condamnat pe Felix Motanul în Dosarul ICA, a fost exclusă din magistratură. Apă la moară pentru Badea, Gâdea & Co

February 08, 2017

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în România nașilor

Pentru că a participat la un seminar unde a predat cursuri de anticorupţie funcţionarilor publici, organizat de Ministerul Agriculturii, parte civilă în dosarul ICA, CSM a decis miercuri excluderea din magistratură a judecătoarei Camelia Bogdan, cea care a dat condamnările în dosarul ICA. Decizia CSM nu este definitivă, putând fi contestată în termen de 15 zile.
"În baza articolului 100 litera e, din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică doamnei Camelia Bogdan, judecător în cadrul Curţii de Apel Bucureşti, sancţiunea disciplinară constând în excluderea din magistratură pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99, litera b din acelaşi act normativ", se arată în decizia CSM.
Articolul 100 invocat de CSM este cel care se referă la sancţiunile disciplinare care se pot aplica judecătorilor şi procurorilor, proporţional cu gravitatea abaterilor, la litera e) fiind înscrisă "excluderea din magistratură". Articolul 99 litera b) menţionează "încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii" ca abatere care atrage răspunderea disciplinară a magistraţilor.
În această cauză Fundaţia pentriu Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) fondată de Dan Voiculescu, condamnat în dosarul ICA, şi Grupul de Investigaţii Politice au formulat cereri de intervenţie accesorie în interesul reclamantei Inspecţia judiciară, cereri care au fost admise. A fost respinsă cererea de intervenţie accesorie formulată în interesul Cameliei Bogdan de Asociaţia Forumul Judecătorilor din România. A fost de asemenea respinsă cererea de despăgubiri formulată de Camelia Bogdan.
Decizia poate fi contestată în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Judecătoarea Camelia Bogdan a fost cercetată de secţia pentru judecători a CSM pentru incompatibilitate pe motiv că a participat la un seminar unde a predat cursuri de anticorupţie funcţionarilor publici organizat de Ministerul Agriculturii, care a fost parte civilă în dosarul ICA.
Camelia Bogdan spunea că acuzaţiile sunt nefondate în ansamblul lor, pentru că ea nu a fost plătită de Ministerul Agriculturii, ci a predat, în calitate de expert al UE din 2009, elemente de anticorupţie funcţionarilor statului. „Plata s-a făcut prin SRL-ul care m-a contactat, banii proveneau de la Banca Mondială”, arăta Camelia Bogdan.