Jurnalistul slovac de investigaţii Jan Kuciak a fost premiat post-mortem de Școala de jurnalism al Axel Springer

May 04, 2018

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în Politică

Jurnalistul slovac de investigaţii Jan Kuciak, asasinat în februarie, a fost onorat postum cu un premiu acordat de şcoala de jurnalism a grupului editorial german Axel Springer.Kuciak, care a fost ucis împreună cu partenera sa de viaţă în locuinţa lor din Slovacia, este primul laureat al premiilor Academiei Axel Springer, care onorează activitatea excepţională a tinerilor jurnalişti din ţările non-germanofone.
Tânărul jurnalist de 27 de ani a fost ucis în locuinţa lui din capitala slovacă Bratislava, în timp ce lucra la o investigaţie jurnalistică asupra legăturilor dintre guvernul Slovaciei şi mafia italiană. Sora lui Jan Kuciak, Maria, şi redactorul-şef al portalului de ştiri slovac aktuality.sk, Peter Bardy, au primit premiul - în valoare de 5.000 de euro - în cadrul unei ceremonii organizate la Berlin de Premiile Axel Springer pentru Tineri Jurnalişti.
Kuciak a fost jurnalist de investigaţii în cadrul echipei de la aktuality.sk, care face parte din grupul media Ringier Axel Springer Slovacia. Asasinarea lui Jan Kuciak a declanşat o criză politică în Slovacia, conducând în martie la demisia premierului Robert Fico, urmată la 16 aprilie de cea ministrului de Interne, Tomas Drucker, din noul Guvern.