Manifestație de amploare pe străzile Bratislavei, pe fondul asasinării jurnalistului de investigații Joan Kuciac

March 10, 2018

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în România nașilor

Zeci de mii de slovaci au ieşit vineri să protesteze la Bratislava şi în alte oraşe din Slovacia, cerând demisia premierului Robert Fico, pe fondul asasinării jurnalistului de investigații Jan Kuciak.
Jan Kuciak şi logodnica sa, Martina Kusnirova, au fost găsiţi morţi în propria locuinţă, pe 25 februarie, la trei zile după ce fuseseră împuşcaţi. Din acest motiv, preşedintele Slovaciei, Andrej Kiska, a făcut apel, duminică, la remanierea Guvernului sau organizarea unor alegeri anticipate.
Robert Fico deţine funcţia de premier al Slovaciei încă din 2012. Manifestanţii au avut pancarte cu mesaje în care făceau apel la o "Slovacie respectabilă" şi în care cereau ca "Slovacia să nu se transforme într-un stat controlat de mafie".
Pe alte pancarte era cerută demisia premierului Fico. Organizatorii au declarat că evenimentele de vineri reprezintă cele mai mari proteste care au avut loc la Bratislava din 1989, când au fost organizate manifestaţii împotriva partidului comunist din fosta Cehoslovacie. O delegaţie UE aflată în vizită a declarat că situaţia este îngrijorătoare. "Am observat o ţară divizată, care este aproape traumatizată", a declarat Ingeborg Graessle, un membru al Parlamentului European din Germania. Graessle a adăugat că delegaţia UE este convinsă că agenţiile guvernamentale ale Slovaciei vor putea rezolva crima cu ajutorul organizaţiei Europol.