Ministerul Economiei a găsit nereguli grave la Societatea Națională a Apelor Minerale. Vor fi sesizați procurorii și ANI

February 10, 2017

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în Economie

Corpul de control al ministrului Economiei a finalizat misiunea de control dispusă de ministrul Alexandru Petrescu la Societatea Naţională a Apelor Minerale (SNAM), prilej cu care au fost constatate grave nereguli.
Ministerul Economiei a anunţat că a constatat "potenţiale conflicte de interese, dar şi suspiciuni de săvârşire a unor infracţiuni în exercitarea atribuţiilor de serviciu", mai ales în ceea ce priveşte selectarea şi recrutarea membrilor Consiliului de Administraţie al societăţii, astfel că vor fi sesizate atât Agenţia Naţională de Integritate (ANI) cât şi organele de urmărire penală.
Controlul a început în urma sesizărilor primite referitoare la derularea, anul trecut, sub conducerea anterioară a Ministerului Economiei, a procedurii de selectare şi recrutare a membrilor consiliului de administraţie la SNAM, conform OUG 109/2011. "Principalele concluzii ale raportului relevă posibile conflicte de interese şi vicii de procedură în ceea ce priveşte selectarea şi recrutarea, în conformitate cu OUG 109/2011, a membrilor Consiliului de Administraţie al societăţii, în sensul că semnatarul contractului cu recrutorul a fost, în urma depunerii candidaturii, selectat ca membru în Consiliul de Administraţie", arată Ministerul Economiei într-un comunicat de presă.
Ministerul menţionează că existau deja, în derulare, relaţii contractuale de muncă între unul dintre membrii comisiei de intervievare a candidaţilor înscrişi pe lista scurtă şi unul dintre candidaţi. Un al doilea tip de nereguli descoperite de reprezentanţii Corpului de control al ministrului vizează modul de îndeplinire a responsabilitaţilor din contractul de mandat semnat de membrii Consiliului de Administraţie.
Astfel, trei dintre cei cinci membri ai Consiliului de Administraţie nu şi-au asumat proiectul componentei de administrare din Planul de Administrare a SNAM, neîndeplinindu-şi astfel atribuţiile din contractul de mandat. "Comitetul de Audit şi Comitetul de Nominalizare şi Remunerare nu au fost constituite legal şi nu există dovada activităţii lor; membrii CA aveau obligativitatea, ca în 30 de zile de la semnarea contractelor de mandat, să constituie cele două comitete. Constituirea celor două comitete este obligaţie legală impusă de OUG 109/2011", arată Ministerul Economiei.
"Pentru că cele constate relevă potenţiale conflicte de interese dar şi suspiciuni de săvârşire a unor infracţiuni în exercitarea atribuţiilor de serviciu, vor fi sesizate atât Agenţia Naţională de Integritate, cât şi organele de urmărire penală", precizează Ministerul Economiei.