Ministrul Tudorel Toader a luat o decizie în cazul procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi: urmează să o formalizez

January 05, 2018

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în Politică

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunțat vineri că a luat o decizie în ceea ce o priveşte pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, decizie pe care urmează să o "formalizeze", în limitele competenţelor sale. "Am spus public că am luat o decizie. Ştiţi bine că nu ministrul revocă, el cel mult propune. De revocat, îl întrebaţi pe preşedinte", a declarat ministrul Justiţiei, la ieşirea de la CSM, unde a participat la şedinţa de plen în care a fost aleasă noua conducere a instituţiei.
La întrebările insistente ale jurnaliştilor pe acest subiect, Toader a repetat că decizia este luată şi că urmează să fie "formalizată". "Pare că dumneavoastră insistaţi, că vă grăbiţi. Dar eu vă repet. Este o decizie pe care am luat-o, pe care urmează să o formalizez, în limitele competenţelor mele", a spus ministrul.
Pe 20 decembrie, ministrul Justiţiei spunea că va anunţa ”într-un termen scurt sau foarte scurt” decizia sa în legătură cu posibila revocare sau menţinerea în funcţie a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. “Decizia nu poate fi decât una în limitele competenţelor legale. Competenţe legale care sunt partajate de data aceasta. Ministrul Justiţiei poate să facă acea evaluare, să ajungă la o concluzie sau alta şi să propună mai departe revocarea sau menţinerea. Prin urmare, nu ministrul Justiţiei decide posibila revocare, competenţele sunt partajate între ministrul Justiţiei şi preşedintele republicii. Vă asigur că eu îmi voi îndeplini competenţele mele”, declara Tudorel Toader la Antena 3.
Întrebat când va lua decizia în legătură cu Kovesi, Toader a replicat: “CEDO vorbeşte de termen rezonabil, dar acolo e vorba de cauze. Eu vă pot spune într-un termen scurt sau foarte scurt”. Revocarea procurorului şef al DNA se face de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, care se poate sesiza şi din oficiu.