Mișu Negrițoiu este pe făraș. Liviu Dragnea: „în foarte scurt timp Parlamentul va demite conducerea ASF, pentru că ceea ce se întâmplă acolo este foarte grav”

April 13, 2017

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în Economie

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că scandalul despre naţionalizarea pensiilor private a pornit de la preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, care ştie foarte bine că în scurt timp Parlamentul va demite conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară, deoarece ceea ce se întâmplă acolo este „foarte grav”.
„În ceea ce priveşte acest scandal despre naţionalizarea pensiilor private, este pornit de la domnul Mişu Negriţoiu, care este preşedintele ASF, care ştie foarte bine că în foarte scurt timp Parlamentul va demite conducerea ASF pentru că ceea ce se întâmplă acolo este foarte grav şi au de suferit clienţii români şi asiguraţii români”, a spus Liviu Dragnea la Antena 3.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai spus că Guvernul României ar trebui să ceară explicaţii la Ambasada Olandei şi la Guvernul Olandei şi la conducerea ING din Olanda, pentru că ceea ce a făcut această companie de asigurări în România „poate puteau să o facă într-o colonie sau într-o fostă colonie olandeză”.
„În România nu este permis aşa ceva. Nu poţi să porneşti un asemenea scandal din nimic pentru că nu a existat nici în programul de guvernare, nici vreo discuţie în Guvern, nici vreo discuţie în coaliţie sau Parlament despre aşa ceva”, a adăugat liderul PSD. Liviu Dragnea a susţinut că Mișu Negrițoiu va fi demis: „În zilele următoare noi o să declanşăm procedurile parlamentare pentru a demite toată conducerea ASF”.
El a mai spus că această informaţie poate să ducă la prăbuşirea unui sistem, lucru care este nepermis în România. „Eu vreau să revin la această companie de asigurări. Deci nu ai niciun fel de informaţie oficială de la Guvern, nu suni la Guvern să verifici dacă aşa ceva există în intenţia Guvernului şi începi să trimiţi sute, mii de mail-uri incitând clienţii băncii sau clienţii asiguraţi la proteste. Aşa ceva nu se poate. O asemenea informaţie poate să ducă la prăbuşirea unui sistem. Să nu creadă cineva că se poate glumi cu aşa ceva, se poate introduce panică în România”, a precizat liderul social-democraţilor.
Fondul de pensii NN şi-a anunţat clienţii cărora le administrează pensia privată obligatorie că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le recomandă să se informeze despre contextul pieţei.
NN Pensii este cel mai mare fond de pensii private obligatorii din România, cu active totale de 12,09 miliarde lei (2,68 miliarde euro), conform ultimei raportări către ASF, la nivelul lunii februarie. NN s-a desprins din grupul ING în 2014, NN Group devenind o companie independentă pe 2 iulie 2014 printr-o ofertă publică iniţială (IPO).
Într-un mesaj cu titlul "Pensia ta privată în centrul dezbaterilor politice", Fondul de pensii NN simte însă nevoie să îşi atenţioneze clienţii pe acest subiect. "În ultimele săptămâni, au existat discuţii în spaţiul public cu privire la o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private. Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influenţate de decizii politice precum îngheţarea valorii procentului din venitul brut aferent contribuţiei la fondul de pensii, blocarea parţială sau integrală a virării acestei contribuţii sau naţionalizarea sumelor acumulate până acum în conturile viitorilor pensionari. De aceea, este important să urmăreşti permanent ce se întâmplă cu pensia ta şi să te implici activ în demersurile de economisire suplimentară pentru un trai decent la bătrâneţe. Sperăm ca aceste detalii să contribuie la o mai bună informare despre pensia ta viitoare. În eventualitatea unor măsuri care ar afecta pensia administrată privat, vom face toate demersurile posibile pentru a apăra dreptul tău la proprietate asupra acestor bani. De asemenea, prin canalele pe care le avem la dispoziţie (site, mass-media, e-mail), te vom ţine la curent cu informaţiile ce pot avea impact asupra viitoarei tale pensii", este mesajul primit de clienţi.