Moțiunea de cenzură ”PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă” a căzut. Mihai Tudose răsuflă ușurat deocamdată

November 23, 2017

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în Politică

Primul ministru Mihai Tudose poate deocamdată să răsufle ușurat. Moţiunea de cenzură ”PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”, iniţiată de PNL și USR și susținută de PMP, a fost respinsă joi. S-au înregistrat 159 de voturi "pentru", mult sub minimul de 233 de voturi favorabile necesare adoptării.
La votul asupra moțiunii au fost prezenţi 317 parlamentari şi au votat 185 dintre ei. S-au consemnat 159 de voturi "pentru", trei "împotrivă" şi 23 de abţineri.
Dezbaterea moţiunii de cenzură s-a desfăşurat în absenţa preşedinţilor celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, şedinţa fiind condusă de Gabriel Vlase şi de Nicolae Bădălău.
Deputaţii şi senatorii PSD au părăsit sala înainte ca moţiunea să fie citită. Senatorii şi deputaţii USR au purtat banderole albe cu două dungi negre despre care au spus că simbolizează ”statul paralel”, liderul partidului spunând că ei sunt reprezentanţii statului real, statul paralel cu ceea ce înseamnă politicienii corupţi.
Primul ministrul Mihai Tudose i-a ironizat joi pe liberali în cadrul dezbaterilor asupra moţiunii de cenzură, remarcând faptul că textul acesteia a fost citit de o ”colegă mai nouă”, ceea ce, în opinia şefului Guvernului, echivalează cu faptul că liberalii nu îşi asumă demersul.
Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat că Guvernul Tudose este mai slab decât Guvernul Grindeanu şi i-a îndemnat pe parlamentarii PSD şi ALDE să se gândească unde ar fi fost România azi dacă nu ar fi existat ”penali” în funcţii publice. Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a declarat că acţiunile Guvernului sunt îndreptate împotriva interesului naţional, iar aroganţa PSD şi ALDE a atins cote greu de imaginat.
Totuși, Mihai Tudose s-a delimitat de colegii săi din PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, atunci când a declarat, la finalul dezbaterilor asupra moţiunii de cenzură, că nu înţelege conceptul de stat paralel şi că el îşi vede de Guvern şi de statul de care trebuie să se ocupe. ”Nu înţeleg conceptul, sincer. (...) Eu îmi văd de Guvern. Avem un stat de care trebuie să ne ocupăm, cu nişte români cărora trebuie să le facem viaţa mai bună”, a declarat Mihai Tudose.
Şi preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a ironizat conceptul de ”stat paralel” lansat de Liviu Dragnea la comitetul executiv al partidului de la finalul săptămânii trecute. Bădălău a declarat marţi că sintagma ”statul paralel şi ilegitim” este un pleonasm, pentru că, dacă este paralel, nu poate fi legitim.