Mogulul fugar Sebastian Ghiță a fost prins la Belgrad. El era dat dispărut din decembrie, fiind trimis în judecată în două dosare

April 14, 2017

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în România nașilor

Mogulul de la România TV Sebastian Ghiță, dat dispărut încă de la mijlocul lunii decembrie, a fost localizat și reținut de polițiști în cursul nopții de joi spre vineri.
''În urma activităților investigative complexe și a informațiilor furnizate de Direcția Operațiuni Speciale și Direcția de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române, în cursul acestei nopți, în Belgrad, a fost localizat și reținut inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian. În momentul depistării, cel în cauză a prezentat pentru legitimare documente false care prezintă însemnele unui stat din U.E. În prezent se derulează procedura legală în astfel de situații'', precizează IGPR.
Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în două dosare penale, cel în care mai sunt acuzaţi foşti şefi din Poliţie şi Parchet din Prahova şi un altul în care este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu.
Sebastian Ghiţă mai este urmărit penal şi în alte două dosare de corupţie, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012 şi cel în care cumnatul fostului premier Victor Ponta, Iulian Herţanu, este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni, în acesta din urmă fiind cercetaţi şi fostul şef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum şi fiul acestuia Vlad Cosma.
Pe 10 ianuarie, un complet de la instanţa supremă a emis un mandat european de arestare pe numele lui Sebastian Ghiţă, omul de afaceri fiind dat şi în urmărire internaţională, prin Interpol. Ghiţă a dispărut în 21 decembrie 2016 şi a fost iniţial dat în urmărire naţională după ce a încălat termenii controlului judiciar. Pe 3 aprilie, judecătorii Curţii de Apel Ploieşti au decis să admită solicitarea procurorilor DNA de emitere a celui de-al doilea mandat de arestare în lipsă pentru toate cele trei infracţiuni pentru care a început urmărirea penală, respectiv trafic de influenţă, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat.
Decizia a fost luată în contextul în care instanţa de fond, Tribunalul Prahova, dispusese emiterea mandatului de arestare doar pentru primele două infracţiuni, considerând că nu există suficiente indicii că Ghiţă ar fi săvârşit-o şi pe cea de a treia, respectiv constituirea unui grup infracţional.