Noua șefă a Poștei Române Elena Petrașcu a făcut plângeri penale la DNA împotriva fostelor conduceri. Printre cei vizați, fostul ministru Alexandru Petrescu

November 12, 2017

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în România nașilor

Elena Petraşcu, numită luna trecută director general interimar al Postei Române, a trimis corpul de control la filiala Broker de Asigurare. Neregulile depistate aici fac obiectul unei plângeri penale, trimisă la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), împotriva fostei conduceri a Poştei.
Noua şefă a Poştei Române a declarat într-un interviu pentru News.ro că cea mai mare neregulă găsită este că banii destinaţi majorării capitalului social al filialei Broker de Asigurare cu 1,8 milioane de lei au fost deturnaţi şi folosiţi în alte scopuri.
Plângerea penală se îndreaptă între alţii împotriva lui Alexandru Petrescu, în trecut director general al Poştei şi care a fost totodată în acest an ministru pentru Mediul de Afaceri, dar şi al Economiei, şi împotriva lui Dante Stein, fost consilier onorific al premierului Victor Ponta şi fost preşedinte al CA al Poştei. ”În anul 2015, Consiliul de Administraţie al companiei a hotărât majorarea capitalului social al filialei cu 1,8 milioane lei, în două tranşe a câte 900.000 lei, în martie 2015 şi în septembrie-decembrie 2015 (când director general era Alexandru Petrescu, n.red.). Deşi banii s-au dat cu destinaţia precisă de majorare a capitalului social a acestei filiale, această capitalizare nu a fost pusă în practică”, a declarat Elena Petraşcu.
Managementul, împreună cu Consiliul de Administraţie şi Adunarea Generală a Acţionarilor Broker-ului, au decis să utilizeze banii în alte scopuri, de exemplu pentru plata salariilor. ”Mai precis, a fost deturnare de fonduri”, adaugă directorul general al Poştei Române. Dacă Broker de Asigurare s-ar repune pe picioare, ar reprezenta o şansă de relansare pentru Poştă, asemeni modelului italian, consideră Elena Petraşcu.
”Având în vedere că banii daţi în 2015 pentru majorarea capitalului social nu au mai ajuns acolo, am purtat discuţii cu reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi ai Ministerului Comunicaţiilor, ca să vedem ce se poate face legat de acele sume”, precizează directorul general al Poştei. De asemenea, aceasta a trimis corpul de control al Poştei la Broker de Asigurare, ca să descopere ce s-a întâmplat cu suma respectivă şi care sunt persoanele care se fac vinovate de faptul că majorarea de capital nu a mai avut niciodată loc.
"Ni s-a prezentat un raport din care reiese inclusiv culpa CA-ului de la Poştă. Fiind vorba de o filială a companiei, consiliul de administraţie avea obligaţia să urmărească procesul respectiv după o perioadă anume, să vadă dacă s-a finalizat sau nu capitalizarea”, a adăugat ea. În urma raportului corpului de control, Elena Petraşcu a făcut plângere penală, trimisă la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), împotriva fostei conduceri a Poştei şi a filialei sale.