Numirea Adinei Florea la șefia DNA a ajuns pe masa lui Klaus Iohannis. Tudorel Toader a propus-o, în ciuda avizului negativ al CSM

October 15, 2018

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în Politică

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat luni, pe Facebook, că i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis propunerea pentru numirea Adinei Florea la DNA, în funcţia de procuror-şef, cu toate că a primit aviz negativ din partea Secţiei pentru procurori a CSM."Astăzi am transmis către Președintele României următoarele propuneri de numire în funcții de conducere:
Adina Florea - procuror șef DNA;
Elena Georgiana Hosu - procuror șef adjunct DIICOT;
Florena-Esther Sterschi- procuror șef la Secția de resurse umane și documentare din cadrul PÎCCJ !", a scris Tudorel Toader pe Facebook.
Secţia pentru Procurori a CSM a motivat vineri avizul negativ dat Adinei Florea, pentru funcţia de procuror-şef DNA. Procurorii CSM susţin, referitor la declaraţia "Eu nu am fost niciodată un procuror independent, lucrez în Ministerul Public" făcută de Adina Florea în cadrul interviului, că se remarcă existenţa unei confuzii evidente referitoare la noţiunea de independenţă, "împrejurare de neconceput într­-un astfel de cadru". În ceea ce priveşte aptitudinile manageriale necesare funcţiei pentru care Adina Florea candidează, procurorii CSM au remarcat, cu ocazia interviului, o rezistenţă scăzută la stres, o capacitate de analiză şi de sinteză redusă, precum şi anumite sincope în raportarea sa la anumite valori, precum onestitatea şi imparţialitatea.
Numirea Adinei Florea la DNA a fost propusă de Tudorel Toader în data de 6 septembrie. O zi mai târziu, procurorul general Augustin Lazăr anunţa că se fac verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, de unde provine şi Adina Florea, existând suspiciuni că de acolo a apărut în spaţiul public protocolul secret din 2016. În data de 27 septembrie a fost programată audierea în faţa CSM a Adinei Florea, dar aceasta a fost amânată tocmai pentru a fi finalizată cercetarea disciplinară cerută de procurorul general. Audierea a fost reluată pe 8 octombrie şi ulterior a venit şi avizul negativ.