O jurnalistă de investigații din Muntenegru a fost împușcată în plină stradă. Este al doilea atac asupra ei în decurs de o lună

May 09, 2018

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în România nașilor

O jurnalistă de investigaţii a fost împuşcată în picior în Muntenegru de un atacator necunoscut, într-o nouă agresiune împotriva sa, a indicat poliţia muntenegreană.Olivera Lakic “a fost rănită cu un glonţ în piciorul drept, dar viaţa sa nu este în pericol”, a declarat presei un responsabil al poliţiei, Vesko Damjanovic.
Jurnalista i-a spus redactorului şef al cotidianului Vijesti, Mihajlo Jovovic, că un bărbat “a venit în faţa locuinţei sale” din Podgorica şi a “împuşcat-o în picior”, în timp ce alţi doi au luat-o la fugă. “Am rămas fără cuvinte. Cât va mai dura aceasta în Muntenegru?”, şi-a exprimat indignarea Mihajlo Jovovic.
Acesta este al doilea atac împotriva jurnalistei respective în decurs de o lună. Totodată, cu şase ani în urmă, ea fusese atacată în faţa locuinţei sale de indivizi necunoscuţi care au lovit-o în cap. “Agresiunea împotriva jurnalistei Olivera Lakic este foarte îngrijorătoare. Jurnaliştii trebuie să fie protejaţi”, a reacţionat ambasadorul Uniunii Europene în Muntenegru, Aivo Orav, într-o postare pe Twitter.
Ambasada SUA la Podgorica şi-a exprimat de asemenea “îngrijorarea”. “Jurnaliştii sunt garantul democraţiei şi trebuie să poată să-şi facă munca în deplină siguranţă”, subliniază misiunea diplomatică americană într-un mesaj pe Twitter.
Poliţia a blocat străzile principale din Podgorica în speranţa de a prinde agresorul. Luna trecută, o bombă a explodat în faţa locuinţei unui jurnalist cunoscut în Bijelo Polje, nordul ţării. UE, la care Muntenegru speră să adere la orizontul anului 2025, precum şi organizaţii internaţionale din domeniul apărării drepturilor omului au insistat ca toate aceste atacuri să fie investigate.
Însă nici moartea jurnalistului Dusko Jovanovic în 2004 şi niciuna din cele peste 12 de agresiuni împotriva jurnaliştilor muntenegreni din ultimii 15 ani nu au fost elucidate.