Omul de afaceri Ilie Carabulea, patronul Atlassib, rămâne după gratii. Judecătoria Aiud i-a respins cererea de eliberare condiționată

November 08, 2017

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în România nașilor

Omul de afaceri Ilie Carbulea, aflat în detenţie după ce a fost condamnat în luna iunie la cinci ani de închisoare în dosarul ASF - Carpatica, rămâne în spatele gratiilor, după ce Judecătoria Aiud a respins ca inadmisibilă cererea sa de eliberare condiţionată.
Decizia nu este definitivă şi omul de afceri o poate contesta la Tribunalul Alba.
Pe 25 septembrie, Tribunalul Alba a judecat contestaţia formulată de procurori în urma unei decizii date în 30 august de Judecătoria Aiud, care a admis la acea dată propunerea înaintată de Penitenciarul Aiud privind liberarea condiţionată a omului de afaceri Ilie Carabulea. Judecătoria Aiud a dispus eliberarea condiţionată a lui Carabulea, însă Tribunalul Alba nu a menţinut această decizie şi a stabilit că o nouă propunere de eliberare condiţionată se va putea face după data de 25 martie 2018. Ilie Carabulea a susţinut, la acea dată, în faţa magistraţilor că cere eliberarea din detenţie deoarece este foarte bolnav, având hernie de disc, şi necesită operaţie şi tratament medical.
În luna iunie a acestui an, omul de afaceri Ilie Carabulea a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la cinci ani de închisoare în dosarul ASF-Carpatica. Ilea Carabulea a fost achitat pentru infracţiunile de dare de mită, cumpărare de influenţă şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. În schimb, el a fost condamnat la cinci ani de închisoare, prin contopirea unor pedepse dispuse în acest dosar. De asemenea, i se vor interzice anumite drepturi, inclusiv acela de a ocupa vreo funcţie în cadrul unei societăţi comerciale, pentru cinci ani.
Instanţa a dispus în acest dosar achitarea fostului preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară Dan Radu Ruşanu. Aceeaşi decizie de achitare a fost dispusă şi pentru Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru al Finanţelor Daniel Chiţoiu, pentru Elena Rusu, Călin Georgel şi Ioan Opriş.
Marian Mârzac, fost director general al SC Carpatica Asig SA, a fost condamnat la trei ani şi șase luni cu executare, iar Radu Mustăţea, la data faptelor membru în Consiliul de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, a primit doi ani şi șase luni de închisoare cu executare, Ana Crudu a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare, iar Dacian Vinereanu a primit 10 luni de închisoare cu suspendare.
Carpatica Asig a primit o amendă penală de 250.000 de lei pentru dare de mită, societatea fiind obligată să publice de zece ori hotărârea de condamnare în presa scrisă sau audiovizuală. Procurorii DNA arătau, în rechizitoriul trimis instanţei, că în anul 2012, SC Carpatica Asig SA avea o situaţie financiară precară şi necesita o infuzie de capital de circa 11 milioane de euro. Începând din mai 2013, Carabulea, Mustăţea şi Mîrzac "au constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii unor infracţiuni prin care se urmărea protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica Asig SA", susţin procurorii. Gruparea respectivă ar fi fost sprijinită de Dan Radu Ruşanu, precum şi de alte persoane din conducerea ASF, potrivit procurorilor.