Președintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare și pentru Siguranţa Alimentelor, liberalul Radu Roatiș Cheţan, a repus în funcţie un personaj extrem de controversat. Stefan Nicolae, cunoscut drept „părintele gripei aviare“, a fost protagonistul unui imens scandal, care s-a lăsat cu dosare penale. El este cercetat pentru că a favorizat firma fiului său în mai multe contracte de achiziţie a testelor pentru depistarea virusului H5. Tras pe linie moartă de fostul președinte al ANSVSA, Marian Zlotea, Stefan Nicolae a fost reactivat de Radu Roatiș, imediat după ce s-a reîntors la conducerea Autorităţii.

Si nu pe orice post, ci pe unul cheie în ANSVSA: director general al Direcţiei Generale Sanitare Veterinare.

Unicul liberal din guvernul PDL, secretarul de stat Radu Roatiș, încearcă să refacă nucleul PNL de la nivelul ANSVSA. Prin urmare, nu-l putea ignora pe +tefan Nicolae, un important sponsor al PNL, cu toate că acesta este cercetat penal pentru abuz în serviciu. In octombrie 2010, Stefan Nicolae a fost transferat de la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) la Direcţia Generală Sanitară Veterinară. El a fost numit director general interimar, funcţie chiar mai importantă decât cea deţinută anterior. Prin numirea provizorie s-a ocolit organizarea concursului pentru ocuparea postului și, implicit, agitarea apelor. Manevra a reușit, iar numirea a trecut aproape neobservată.

Mutare politică

Fostul șef al IDSA, Stefan Nicolae, a fost tras pe linie moartă în momentul în care la ANSVSA a fost numit PDL-istul Marian Zlotea. Nu suntem convinși că la decizia de înlăturare a sa din funcţie au atârnat prea mult dosarele penale deschise pe numele acestuia. Mai degrabă, decizia lui Zlotea a fost una politică, acesta fiind recunoscut pentru politizarea excesivă a instituţiei. Aproape toţi subordonaţii săi aveau în buzunar carnete de membru PDL, iar cei care încă n-aveau s-au grăbit să semneze adeziuni la partidul de guvernământ, pentru a-și putea păstra posturile. Radu Roatiș nu poate proceda așa, pentru că PNL este în opoziţie. Actualul șef al ANSVSA încearcă însă cu discreţie să-i aducă în jurul său pe liberalii care au fost „vânaţi“ de Zlotea după ce PNL a ieșit de la guvernare.

Pentru că cercetarea penală trenează în continuare, directorul Stefan Nicolae nu a fost suspendat din funcţie.

„Părintele gripei aviare“

Activitatea lui Stefan Nicolae și a fiului său Bogdan a făcut obiectul mai multor dosare penale deschise la Parchetul General și la DNA. Procurorii anticorupţie mai au încă de lucru la acest caz. Potrivit surselor judiciare, modul de operare a tandemului tată-fiu era simplu: +tefan Nicolae elabora strategia naţională de luptă cu bolile animale, iar firma Omnivet Impex SRL, patronată de Bogdan Nicolae, importa în România medicamentele pentru combaterea lor. Licitaţiile erau organizate chiar la Institutul de Sănătate Animală, unde director general era tatăl, și câștigate de Omnivet Impex. Au fost cazuri în care chiar și procedura de licitaţie a fost sărită, achiziţiile făcându-se prin încredinţare directă – susţin anchetatorii. La un moment dat, Omnivet Impex a deţinut monopolul licitaţiilor organizate de IDSA pentru vaccinurile necesare combaterii gripei aviare și a pestei porcine.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2004-2005, Stefan Nicolae și-a încălcat atribuţiile de serviciu și prevederile legale privind achiziţiile publice. Procurorii au stabilit că „prin neutilizarea procedurilor stabilite privind achiziţiile publice, IDSA a cheltuit fonduri alocate de la bugetul de stat fără bază legală“.

In propriul Curriculum Vitae, +tefan Nicolae enumeră câteva dintre calităţile sale: „iniţierea, stabilirea și consolidarea unor relaţii interumane durabile, bazate pe respect, seriozitate și solidaritate, spirit constructiv și organizatoric, gândire pozitivă, optimistă“. Cu aceste abilităţi, nu e de mirare că Stefan Nicolae a reușit să stoarcă bugetul statului de sute de mii de euro.

Acces la „cașcaval“

După ce la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a dispus de fondurile publice după bunul plac, Stefan Nicolae are în continuare acces la „cașcaval“. In noua sa funcţie, Nicolae este implicat în derularea mai multor programe naţionale, finanţate din fonduri guvernamentale sau comunitare. Unul dintre acestea este Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, iniţiat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. La sfârșitul lunii aprilie, directorul Direcţiei Generale Sanitare Veterinare, Stefan Nicolae, a transmis o circulară structurilor teritoriale ale ANSVSA, în care anunţa calendarul sesiunilor de depunere a proiectelor aferente anului 2011, precum și sumele alocate.

Este vorba de fonduri europene importante, alocate pe zece domenii diferite, care se ridică, în total, la peste 1,7 miliarde de euro.

Experienţă de nepreţuit

Am solicitat la ANSVSA o explicaţie pentru controversata promovare a directorului Stefan Nicolae. Președintele Radu Roatiș a invocat prevederile art. 86 din Legea nr. 188/1999, privind statutul funcţionarilor publici. Astfel, Roatiș pretinde că mutarea lui Stefan Nicolae de la IDSA s-a făcut pentru ca funcţionarul public să nu poată influenţa cercetarea penală. „Pentru a elimina orice ingerinţă în influenţarea cercetării penale“, se arată în adresa ANSVSA.

Dar de ce a fost mutat pe o funcţie chiar mai importantă? Radu Roatiș are răspuns la toate întrebările: „Luând în considerare experienţa în domeniul sanitar veterinar și necesitatea instituţiei de a asigura actul de decizie la nivelul Direcţiei Generale Sanitare Veterinare (…)“. Cu alte cuvinte, ANSVSA nu se poate dispensa în ruptul capului de experienţa celui supranumit „părintele gripei aviare“ și care a făcut din combaterea virusului H5 o afacere de familie. Roatiș mai susţine că detașarea s-a făcut temporar, pentru o perioada de cinci luni. Cu toate acestea, de la numirea lui Nicolae la Direcţia Generală Sanitară Veterinară au trecut mai bine de șapte luni.

Nicolae sponsoru’

Prin reactivarea lui Stefan Nicolae pe o funcţie importantă în ANSVSA, familia acestuia a fost, practic, recompensată pentru serviciile aduse PNL, partidul din care provine Radu Roatiș. In ultima campanie electorală, din 2008, firma Omnivet Impex SRL, abonată la contractele cu statul în perioada guvernării liberale, a finanţat PNL cu aproape un miliard de lei vechi, conform datelor de la Monitorul Oficial. Omnivet nu s-a dovedit totuși prea generoasă. Suma donată PNL este o contribuţie ridicolă faţă de profiturile obţinute de familia Nicolae din contractele cu ANSVSA.

Afaceri prospere în ograda ANSVSA

„Viaţa merge înainte“, după cum spune cunoscutul proverb românesc. La fel și afacerile familiei Nicolae în domeniul sanitar-veterinar. PNL nu mai este la guvernare, dar Omnivet Impex continuă să facă afaceri pe bani publici. Cum este posibil? Foarte simplu, pentru că business-ul firmei de casă a liberalilor are loc tot în ograda lui Radu Roatiș și a lui Stefan Nicolae.

Obiectul de activitate al SC Omnivet Impex SRL este comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice. Activităţile secundare ale firmei au însă legătură directă cu atribuţiile de serviciu ale directorului Direcţiei Generale Sanitare Veterinare, Stefan Nicolae: „producţia și conservarea cărnii de pasăre, prelucrarea și conservarea peștelui, crustaceelor și moluștelor, prelucrarea și conservarea cartofilor, fabricarea sucurilor de fructe și legume (…)“.

Numai într-o singură lună, Omnivet Impex SRL a obţinut două contracte, ambele pentru achiziţia reactivilor de laborator. Primul, în valoare de 12.000 de lei, a fost încheiat, pe 8 aprilie 2011, cu Direcţia Sanitară Veterinară Vâlcea. Al doilea a fost parafat la 29 aprilie 2011, cu Direcţia Sanitară Veterinară Harghita. Valoarea acestuia este de 25.000 de lei. Sumele par mici, dar adunate, zecile de contracte încheiate anual cu statul de către Omnivet Impex contribuie substanţial la bunăstarea familiei Nicolae.

Mai aproape de tată și de activitatea lui

Intâmplător sau nu, odată cu detașarea tatălui său la București, Bogdan Nicolae a deschis un punct de lucru pentru firma sa chiar în Capitală. Astfel, Adunarea Generală a Omnivet Impex a adoptat următoarea hotărâre: „Se declară punct de lucru situat în București, respectiv parterul imobilului din București, str. Cristofor Columb, nr. 10, sector 1, compus din hol, 4 camere, hol, 2 grupuri sanitare, bucătărie, hol, debara – în suprafaţă de 140 mp (…)“.

Bogdan Nicolae mai deţine o firmă cu sediul în Capitală, cu același obiect de activitate ca și Omnivet Impex SRL, comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice. Pharmachemichal Grup SRL îi are ca administratori pe Bogdan Nicolae și pe Violeta Blaj, conform datelor de la Registrul Comerţului.

Radu Roatiș, în malaxorul politic al PDL

Radu Roatiș a ajuns prima oară în fruntea ANSVSA în mai 2007, în timpul guvernării Tăriceanu. După ieșirea liberalilor de la guvernare, secretarul de stat a fost eliberat din funcţie (februarie 2009), printr-o decizie a premierului Emil Boc. Locul său a fost luat de democrat-liberalul Marian Zlotea, care a pornit o adevărată campanie de „pedelizare“ a ANSVSA. Cei care nu erau membri PDL ori erau puși pe liber, ori obligaţi de nevoie să adere la partidul lui Zlotea.

Radu Roatiș a dat Guvernul Boc în judecată, contestând actul de demitere din funcţie, iar instanţa Curţii Supreme i-a dat câștig de cauză. In iulie 2010, Emil Boc a fost nevoit să îl repună în funcţie pe Roatiș și, în același timp, să îl demită pe Marian Zlotea. Dar numai după ce acesta din urmă a fost implicat într-un imens scandal de corupţie. Odată reinstalat în fotoliul de șef al ANSVSA, Radu Roatiș și-a adus câţiva oameni de încredere, printre care și Stefan Nicolae.

Membru al filialei Mureș a PNL, Roatiș a avansat încet, dar sigur, în ierarhia liberală. Astfel, în 2009, el a candidat la europarlamentare, dar a pierdut alegerile

Articolul precedentEscrocherie de 1.000.000 de euro cu girul magistraţilor gălăţeni
Articolul următorMIRCEA MOLOT:“Dacă cetățenii îmi dau girul, voi candida din nou la Consiliul Județean”