Percheziții în cascadă la Giurgiu, la membrii clanului Butoane. Acuzații de camătă, şantaj, fals în înscrisuri, înşelăciune, spălare de bani, proxenetism

October 04, 2017

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în România nașilor

Procurorii DIICOT au făcut miercuri 30 de percheziţii în municipiul Giurgiu, la membrii unor grupări suspectate de infracţiuni de camătă, şantaj, fals în înscrisuri sub semnătură privată, înşelăciune, spălare de bani, proxenetism, organizarea ilegală a jocurilor de noroc şi trafic de minori. Potrivit anchetatorilor, este vizat clanul "Butoane", care acţionează încă din 2012 la Giurgiu.
Potrivit procurorilor DIICOT, începând cu anul 2012 în municipiul Giurgiu s-a constituit un grup infracţional organizat condus de către patru suspecţi - tatăl şi cei trei fii ai săi -, care, prin folosirea de persoane interpuse au săvârşit mai multe infracţiuni de camătă, şantaj şi proxenetism. Cu sumele astfel obţinute au fost achiziţionate terenuri, imobile sau autoturisme de lux, pe numele membrilor grupării sau ale interpuşilor.
Anchetatorii spun că liderii grupului se foloseau de legături infracţionale pentru identificarea persoanelor care nu îndeplineau condiţiile necesare pentru obţinerea unor împrumuturi bancare, apoi, tot prin aceşti interpuşi, îi determinau să împrumute sume mari de bani de la ei. Se stabilea o dobândă lunară, cât şi un termen limită de restituire a sumei împrumutate, persoanele care împrumutau fiind obligate să pună gaj imobile sau autoturisme cu o valoare mult mai mare decât cea a împrumutului, prin încheierea unor contracte de vânzare-cumpărare cu interpuşii pentru bunul lăsat gaj. După restituirea sumelor de bani împrumutate şi a dobânzilor, care ajungeau în final la liderii grupului, interpuşii solicitau alte sume de bani, motivând că nu li se vor restui autoturismele şi imobilele, întrucât ei sunt proprietari de drept. Astfel, neputând achita noi sume de bani, victimele pierdeau bunurile lăsate gaj sau erau nevoite să le cumpere din nou la un preţ apropiat de cel al pieţei.
Pentru recuperarea banilor, membrii grupării le şantajau pe victime şi le ameninţau cu acte de violenţă, în unele cazuri victimele fiind agresate. De asemenea, suspecţii au coordonat o reţea de proxenetism care îşi desfăşura activitatea pe teritoriul Europei, beneficiind şi de sume de bani provenite din taxe de protecţie ale activităţilor infracţionale pe care persoane din judeţul Giurgiu le desfăşurau în Anglia, Germania şi Italia.
"Referitor la sumele de bani obţinute ilicit din această sferă de infracţiuni, clanul obţinea foloase patrimoniale de pe urma practicării prostituţiei pe teritoriul Angliei de către mai multe persoane de sex feminin, sumele de bani obţinute fiind folosite pentru achiziţionarea autoturismelor de lux, imobilelor, terenurilor ori reintroducerea în circuitul ilicit prin oferirea de bani cu camătă. De asemenea, alţi membri ai grupului au obţinut foloase patrimoniale de pe urma practicării prostituţiei de către mai multe persoane de sex feminin pe teritoriul Germaniei şi Italiei, sumele de bani obţinute fiind folosite în vederea achiziţionării autoturismelor de lux, cât şi achitării taxelor de protecţie către clan, pentru protejarea activităţii infracţionale", mai spun procurorii DIICOT.

Totodată, în cursul anului 2017, şase suspecţii au mai constituit un grup infracţional organizat care şi-a desfăşurat activitatea până în prezent, specializat în înşelăciune şi organizarea ilegală a jocurilor de noroc.