Petre Botezatu, generalul care nu vrea să se complacă în retragere. Care sunt obiectivele Asociației Militarilor Participanți în Teatrele de Operații

November 14, 2016

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în Administrație

Petre BotezatuA slujit în Armata Română 38 de ani, trei luni și patru zile, timp în care a participat și a condus misiuni militare în Transnistria sau Angola. Acum, Petre Botezatu nu se mulțumește cu statutul de general în retragere și vrea să se implice în continuare în ajutorarea camarazilor săi, așa că a înființat Asociația Militarilor Participanți în Teatrele de Operații.
Petre Botezatu a intrat în Armata Română în 1963, fiind admis la Școala Militară Superioară de Ofițeri Nicolae Bălcescu din Sibiu, chiar dacă absolvise un liceu civil. De fapt, așa a fost mersul lucrurilor în acel an.
„Promoția noastră a fost selectată numai din licee civile și, din cei 106 câți am fost la admitere, 102 au absolvit, dintre care patru au devenit generali. Ceilalți au fost colonei cu funcții de răspundere, de comandă și de Stat Major”, povestește Petre Botezatu.
Privindu-mă în ochi din spatele ochelarilor, cu privirea sa tăioasă, de militar intrasigent și devotat trup și suflet Armatei Române, Petre Botezatu își aduce aminte de provocările la care a fost supus de-a lungul timpului. Cu toate că ai spune că nu este deloc uțor să sintetizezi în câteva cuvinte o carieră militară de aproape patru decenii, generalul nu ezită să indice, ca fiind evenimentele care l-au impresionat cel mai mult în perioada activă, două mari probleme din cariera sa pe care a reușit să le rezolve.
În primul rând, el indică perioada de început a anilor 90, când a fost șeful grupului de observatori militari români în războiul transnistrean. O perioadă de care acum își aduce aminte cu împlinire și satisfacție, chiar dacă recunoaște că nu puține au fost ocaziile când era să-și piardă viața.

Războiul din Angola, sub amenințarea drumurilor minate

Apoi Petre Botezatu rememorează războiul din Angola, din perioada 1995-1996. Aici, o primă provocare a fost colaborarea cu comandantul ucrainean al unui grup de elicoptere: „El mi-a zis că are nevoie de apă și mâncare, iar eu aveam nevoie să mă deplasez rapid între tabere, care se aflau și la distanțe de 500-700 km una de alta. Grație acestei colaborări, mi-a asigurat un elicopter ori de câte ori am avut nevoie”.
Tot în Angola, generalul român s-a confruntat și cu o amenințare permanentă, și anume că toate drumurile erau minate. Într-o zi, a condus un convoi al ONU care a plecat din Lubango și la nici 100 km distanță șoferul unui camion a luat virajul mai scurt decât trebuia, motiv pentru care a călcat pe o mină. Din fericire, n-a murit nimeni.
Născut din părinți originari din Basarabia, Petre Botezatu și-a pus practic întrega viață la dispoziția Armatei Române. „Am plecat de la comandant de pluton și, de-a lungul timpului, am ajuns să ocup funcții importante, cum ar fi cea de șef al Direcției Operații sau ministru consilier la Misiunea OSCE de la Viena”, spune el.

O asociație tânără, dar ambițioasă

Acum, aflat în retragere, Botezatu vrea să facă ceva pentru camarazii săi de arme, așa că a înființat Asociația Militarilor Participanți în Teatrele de Operații, al cărei președinte de onoare este. Totul a pornit fără premeditare, în ziua de 3 septembrie 2015, când urma să se întâlnească, pentru a depăna amintiri, cu foștii colegi din Regimentul 2 Mecanizat și a aflat cu stupoare că nu se aprobaseră documentele pentru a putea folosi o sală a Ministerului Apărării.
Două zile mai târziu, Petre Botezatu a adunat peste 200 de oameni și a pus bazele asociației. În urmă cu două luni de zile, aceasta a obținut personalitate juridică. Obiectivele asociației sunt dintre cele mai diverse, dar toate vin în sprijinul militarilor, de la întrajutorarea acestora și a familiilor lor și până la înființarea de cluburi tehnico-aplicative.
Asociația își propune să țină strâns legătura cu instituțiile publice, cu organizații neguvernamentale, cu asociații din țară și străinătate, dar și să promoveze programe de reconversie profesională pentru militari. De asemenea, printre obiective se numărăsusținerea personalului disponibilizat și integrarea rapidă a acestuia și a celor trecuți în rezervă.
Promovarea culturii, turismului, sportului, protecției mediului și a monumentelor istorice se regăsește și ea în statutul asociației, care ăși propune și să promoveze proiecte legislative care să asigure protecția economico-socială a membrilor săi și a familiilor acestora. Totodată, printre provocările AMPTO se regăsește și participarea la activități de instruire, prevenire și înlăturare a urmărilor situaților de criză sau dezastrelor naturale.