Predrag Balasevic: „Am fost acuzaţi că facem românizarea vlahilor”

May 07, 2010

Scris de Andrei Sidorov

Publicat în Interviuri

La numai câteva zile de la vizita preşedintelui sârb Boris Tadic la Bucureşti, de la începutul lunii aprilie, autorităţile sârbe au declanşat o furibundă campanie împotriva etnicilor romani din Valea Timocului. După ce la Bucureşti au mimat prietenia cu România, la Bor şi la Belgrad politicienii sârbi au acuzat presupusa “politica de romanizare a vlahilor”. Atacurile seamănă izbitor de mult cu cele ale autorităţilor din Republica Moldova, care la rândul lor au acuzat România că încearcă să-i „românizeze” pe moldoveni.Preşedintele Partidei Democrate a Românilor din Serbia, medicul Predrag Balasevic, a fost demis din fruntea Adunării Comunale Bor doar pentru “vina” de a fi roman. Artizanii acestei lovituri au fost tocmai democraţii preşedintelui sârb Boris Tadic, care se declară “prietenul” lui Traian Băsescu şi al...romanilor. Predrag Balasevic a fost acuzat că face politica Bucureştiului în Valea Timocului şi că urmăreşte romanizarea vlahilor.

La doar câteva ore după ce a fost demis, Predrag Balasevic ne-a acordat un interviu.

Ziarul de Investigaţii: Ce s-a întâmplat de fapt?
Predrag Balasevic: În 24 aprilie a fost a 14-a şedinţă a Adunării Comunale (n.r. Consiliului Local) de la Bor. Pe ordinea de zi a fost şi schimbarea preşedintelui Adunării, propus de Partidul Socialist (PS), Partidul Radical (PR) şi Partidul Regional „Zivin za Krainu” (n.r. „Trăim pentru Kraina”), cu sediul la Zajecar, condus de Bosco Nicic. S-au strâns 18 semnături ale consilierilor, din totalul de 35 şi cu 18 voturi am fost schimbat din funcţie.

Z.i.N. Au participat la vot şi consilierii Partidului Democrat cu care aţi avut încheiată o alianţă politică?
P.B. Nu au votat, dar ce este interesant, pentru că votul a fost secret, în timpul dezbaterii, care a durat patru ore, niciun consilier democrat nu a luat cuvântul. Nu au spus nici ceva bine, nici ceva rău.

Z.i.N. Practic, v-au trădat....
P.B. Da...Sunt foarte dezamăgit de acest lucru. Nu că nu m-au susţinut pe mine. Noi cu PD am avut relaţii bune. Am fost împreună în opoziţie, tot împreună am preluat puterea aici, dar ei ne-au trădat. Au rămas cu Partidul Socialist şi Partidul „Trăim pentru Kraina”. Nu este bine nici pentru romanii noştri de aici, dar nici pentru ceilalţi. Pentru că cei cei din Partidul Regional sunt oameni care urmăresc anumite interese.

Z.i.N. Se înţeleg atât de bine cei din PS şi PD?
P.B. La nivel naţional, între PS şi PD este o alianţă. Împreună au alcătuit actualul guvern. Colaborează atât la nivel naţional, cât şi local.

Z.i.N. Cine a orchestrat aceasta demitere?
P.B. În principal, Partidul Regional, dar şi Partidul Democrat al lui Boris Tadic. Cu câteva luni în urmă, au început o campanie împotriva romanilor timoceni sau vlahilor cum se spune în limba sarba.

Z.i.N. Mai concret...
P.B Vă pot da nişte exemple. Directoarea Centrului de Cultură, care este din partidul lor, a încercat să interzică prezentatorului de la Festivalul „Întâlnirea satelor” să vorbească în limba romană. Noi am cerut imediat demisia ei. Este o încălcare gravă a drepturilor noastre. La televiziunea locală din Bor, finanţată de primărie, din luna ianuarie aveam în fiecare duminca ştiri în limba romana, timp de un sfert de oră şi tot duminică o oră la radio. De zece zile au fost suspendate emisiunile în limba romană. Televiziunea a primit, anul trecut, frecventa regionala, valabilă 8 ani şi acoperă zonele Bor, Zajecar, Negotin, Kladovo şi Juagubica.

Z.i.N. De ce au fost suspendate emisiunile?
P.B. Au motivat că nu mai au posibilităţi tehnice şi financiare pentru a realiza aceste emisiuni. Dar nu e adevărat. Noi de la primărie subvenţionam telviziunea cu 200.000 de euro anual. Şi ei spun că nu au bani....Nu este vorba despre asta. Directorul postului este din Partidul Socialist şi intenţionat au făcut acest lucru.

Z.i.N. Să înţeleg că PS şi Partidul Regional controlează televiziunea locală?
P.B. Pe toate posturile „cheie” de la teviziune au numit numai oamenii lor. Am avut aici doar două persoane care au lucrat pentru emisiunea în limba romană. Nu mai lucrează de când s-a oprit emisiunea. Aveau contract de colaborare pe o perioadă determinată. Mai mult, n-am putut avea acces pe post, să spunem şi opiniile noastre. De fiecare dată când s-au dat ştiri despre acţiunile noastre, s-a scos ceva din context pentru a fi acuzaţi de ceva. Nu am putut să ne facem cunoscut programul şi ce vrem să facem....

Z.i.N. Ce vă reproşează foştii parteneri din alianţa?
P.B. Pe noi ne acuza că facem romanizarea vlahilor, că vrem să destabilizam zona. Am fost acuzaţi la şedinţa Adunării Comunale Bor că avem un plan distrugător. A fost acuzată şi România, că noi facem aici politica Bucureştiului. România care la ora actuală sprijină Serbia în problema Kosovo şi integrarea euro-atlantica. România este singura ţară din Balcani care nu a recunoscut independenta Kosovo. Este un prieten adevărat al Şerbiei. În aceste condiţii, etnicii romani din Timoc sunt persecutaţi, acuzaţi pe nedrept şi nu li se respectă drepturile.

Z.i.N. Asta toamna, contextul politic era foarte favorabil afirmării drepturilor romanilor din Timoc...
P.B. Am intrat în această coaliţie pentru a face ceva pentru romani. Am vrut să înfiinţăm la Centrul pentru Cultura din Bor un departament care să se ocupe numai de limba romană.Asta a fost promisiunea PD şi PS. Să facem emisiuni în limba romana la radio şi televiziune. După aceea, permanent, am fost obstrucţionaţi. Când trebuia să facem ceva, ni se spunea că nu se poate, că nu sunt bani. Nu au fost sinceri... Când am vrut să înfiinţăm departamentul la Centrul pentru Cultura, la fel au spus. Că nu sunt bani pentru doi-trei angajaţi în plus. Că nu este spaţiu pentru birouri şi aşa mai departe. S-au găsit permanent nişte motive care nu corespundeau cu realitatea.

Z.i.N. De când au început să vă atace?
P.B. Au fost discuţii aprinse şi tensiuni....Campania lor împotriva noastră durează de câteva luni.

Z.i.N. Au mai încercat să vă demită de la Consiliul Local?
P.B. Săptămâna trecută (n.r. săptămâna 12-19 aprilie) au mai încercat odată să pună pe ordinea de zi votarea demiterii mele, dar nu s-a întrunit numărul necesar de semnături. Atunci, nu au votat democraţii şi radicalii. După aceea, s-a răzgândit Partidul Democrat. Dar cei mai înverşunaţi împotriva vlahilor au fost cei din Partidul Regional şi PS. Surprinzător, radicalii nu ne-au atacat public. Niciodată nu au ieşit cu declaraţii.Chiar dacă au votat acum împotriva mea. Democraţii nu au zis o vorbă, dar ne-au trădat.

Z.i.N. Spuneaţi că aţi vrut să demaraţi mai multe proiecte...
P.B. Nu am putut demara nici proiectele sociale pe care le aveam în plan, cum ar fi asfaltarea unor drumuri din satele romaneşti sau aducţiunea de apă potabilă. Noi am vrut să ajutăm şi satele. Dar nu am avut înţelegere din partea primarului democrat din Bor.Vroiam să renovăm şi casele de cultură din satele romaneşti. Nu s-a alocat însă niciun ban.

Z.i.N. Şi totuşi de ce atâta înverşunare din partea adversarilor politici?
P.B. Partidul Socialist nu poate să se elibereaze de trecut. Ei nu pot înţelege că oamenii au drepturi care trebuie respectate. Aşa cum le garantează Constituţia Şerbiei şi Legea minorităţilor. Ei asta nu înţeleg.

Z.iN. Atunci, încotro se îndreaptă Serbia?
P.B. Curentul politic dominant în Serbia este cel pro-european, pentru că aşa este Guvernul. Dar nu au curaj să meargă până la capăt. Unii încă nu sunt pregătiţi să intre în Europa. Partidul cel mai puternic la ora actuală este PD, condus de preşedintele Boris Tadici. La ultimele sondaje, ei sunt pe primele locuri în preferinţele oamenilor.

Z.i.N. De ce se tem politicienii sârbi să recunoască minoritatea românească din Timoc şi implicit drepturile ei?
P.B. Este greu să recunoşti acum un adevăr pe care l-ai ascuns şi l-ai negat ani de zile. Eu cred că aici este probleme. Cred că cei de la Belgrad sunt cât de cât dispuşi să intre în dialog cu noi şi să facă ceva. Problema este pe plan local. Aici nu este o atmosferă normală pe scenă politică. Sunt diferenţe foarte mari între ceea ce se discută la Belgrad şi cum se procedează în teritoriu. Guvernul e vinovat că nu se implică mai mult. Să vină aici să vorbească cu primarii. Ei cunosc foarte bine situaţia. Mai ales ca romanii au fost cei mai loiali cetăţeni ai Şerbiei. În toate războaiele duse de Serbia, noi am fost alături de sârbi. Niciodată, în comunitatea românească din Timoc nu au existat tendinţe secesioniste. Dar ei ne atacă tocmai că am vrea asta. {jcomments on}