Președintele Klaus Iohannis l-a trecut în rezervă pe controversatul general SRI Dumitru Dumbravă

August 29, 2018

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în Politică

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marţi trecerea în rezervă începând cu 1 septembrie a doi generali SRI - Dumitru Dumbravă și Dan-Valentin Căpşună.”Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat marţi, 28 august a.c., Decretul privind trecerea în rezervă a domnului general de brigadă – cu o stea Dumbravă Dumitru din Serviciul Român de Informaţii, la data de 1 septembrie 2018 şi Decretul privind înaintarea în gradul de general-maior – cu două stele, la trecerea în rezervă, a domnului general de brigadă – cu o stea Căpşună Dan-Valentin din Serviciul Român de Informaţii, la data de 1 septembrie 2018”, se arată într-un comunicat de presă.
Trecerea în rezervă a generalului Dumitru Dumbravă fusese anunţată în cursul zilei de marţi de fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir. „Generalul Dumitru Dumbravă, creatorul câmpului tactic și unul din cei mai importanți pioni ai statului paralel, tocmai a fost trecut în rezervă. Conducerea SRI mai face un pas important pentru democratizarea serviciului. Eforturile tuturor celor ce au ieșit sa lupte public cu abuzurile încep să dea roade”, a scris fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, pe blogul Romania30.ro.
Într-un interviu acordat în aprilie 2015, pentru juridice.ro, Dumitru Dumbravă lăsa de înţeles că instanţele constituie ”câmp tactic” pentru SRI şi afirma că Serviciul urmăreşte unele dosare până la soluţionarea lor definitivă, aserţiuni care au provocat proteste din partea mai multor asociaţii ale magistraţilor. ”Dacă în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind (naiv, am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze”, declarat Dumbravă în interviul menţionat.
De asemenea, în luna noiembrie 2017, generalul Dumitru Dumbravă a fost audiat în Comisia de Control a SRI, unde a negat că s-ar fi implicat personal pentru rezolvarea unor dosare. Generalul spunea că este dispus să meargă chiar şi la detectorul de minciuni, pentru a demonstra că nu i-a cerut fostei şefe DIICOT, Alina Bica, să dea o anumită soluţie într-un dosar, aşa cum se vehicula.